Hälsofrämjande och förebyggande insatser

Skriftlig fråga 2020/21:439 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-12
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-25
Sista svarsdatum
2020-11-25
Besvarad
2020-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hälsofrämjande och förebyggande insatser har aldrig varit viktigare än nu att både genomföra och satsa på. Rapport på rapport inkommer om att våra barn blir mer och mer stillasittande samt att fetma och övervikt är ett växande problem i vårt samhälle.

I maj tillsatte regeringen en nationell samordnare med målet att vända utvecklingen med ökad fetma och övervikt genom att föreslå åtgärder som främjar fysisk aktivitet. I oktober fick den nationella samordnaren sparken.

Nu kan vi ta del av att regeringen i stället har beslutat att tillsätta en kommitté för uppdraget. Under frågestunden den 22 oktober ställde jag en fråga till socialministern om regeringen nu skulle ta ett helhetsgrepp för att vända utvecklingen med ökad fetma och övervikt, där både kostvanor och fysisk aktivitet inkluderas. Svaret jag fick var nej; uppdraget kommer inte att ändras.

I uppdraget som kommittén har fått ingår det att lämna förslag på metoder och åtgärder som främjar fysisk aktivitet, och det är bra, men det framkommer inte att målet med uppdraget är att vända utvecklingen med ökad övervikt och fetma.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

Ser inte socialministern längre ett behov av samhällelig kraftsamling för att vända trenden med ökad övervikt och fetma?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:439 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:439 av Ulrika Jörgensen (M)
Hälsofrämjande och förebyggande insatser

Ulrika Jörgensen har frågat mig om jag inte längre ser ett behov av samhällelig kraftsamling för att vända trenden med ökad övervikt och fetma.

Ett viktigt delmål i regeringens folkhälsoproposition är ”Ett samhälle som främjar ökad fysisk aktivitet och bra matvanor för alla”. Delmålet anger tydligt samhällets viktiga roll i det långsiktiga arbetet för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Regeringen har beslutat att utse en kommitté som ska lämna förslag på åtgärder som främjar fysisk aktivitet för att vända utvecklingen med övervikt och fetma.

Regeringen har nyligen gett Livsmedelsverket i uppdrag att under 2020–2023 undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel, samt att ta fram kunskapsunderlag om hur intaget av energitäta och näringsfattiga livsmedel kan minska. I uppdraget ingår att främja en sådan överenskommelse och följa upp effekterna. Målet är att tillsammans med livsmedelsbranschen minska intaget av salt, socker och andra energitäta näringsfattiga livsmedel hos befolkningen.

I Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor ger Socialstyrelsen rekommendationer om prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Rekommendationerna omfattar åtgärder för att stödja personer att förändra levnadsvanor som exempelvis ohälsosamma matvanor eller otillräcklig fysisk aktivitet, i syfte att förbättra hälsa samt förebygga och behandla sjukdom. Socialstyrelsen har haft i uppdrag av regeringen att stödja införandet av riktlinjerna. Under 2015–2017 har detta stöd genomförts inom ramen för regeringens strategi för kroniska sjukdomar.

Stockholm den 25 november 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.