Skydd av förskolepersonal och barn

Skriftlig fråga 2020/21:380 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-06
Överlämnad
2020-11-08
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Arbetsmiljöverket har efter larm om pandemioro från ett skyddsombud på en förskola i Bergs kommun i Jämtland beslutat att förskolepersonalen måste kunna skydda sig med munskydd och visir för att undvika smitta. Beslutet innebär att förskolan, i förlängningen huvudmannen, ska tillhandahålla den nödvändiga utrustningen för personalen.

I nuläget är den aktuella förskolan den enda som berörs, men det är inte speciellt osannolikt att fler förskolor kommer att följa efter; detta då vi den senaste tiden sett fler rapporter om konflikter som uppstått mellan vårdnadshavare och förskolepersonal om huruvida ”snoriga barn” borde stanna hemma eller inte.

Förskolan har, som utbildningsministern vet, redan en mycket begränsad ekonomi rent generellt, och ett beslut om skyddsutrustning och höjd säkerhet för såväl personal som barn, hur nödvändigt det än må vara, riskerar att gå ut över den övriga verksamheten i form av ytterligare minskade ekonomiska resurser och möjligheter.

Med anledning av ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för att säkerställa att såväl personal som barn får det skydd och den utrustning de förtjänar utan att det går ut över och påverkar den ordinarie verksamheten negativt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:380 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på fråga 2020/21:380 av Michael Rubbestad (SD)
Skydd av förskolepersonal och barn

Michael Rubbestad har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att säkerställa att såväl personal som barn får det skydd och den utrustning de förtjänar utan att det går ut över och påverkar den ordinarie verksamheten negativt.

Det är viktigt att en god miljö säkerställs för alla, såväl för barn som personal i förskolan. Arbetsgivaren ska enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Det är allas ansvar att hindra smittspridningen. Arbetsgivare runt om i Sverige måste göra det de kan utifrån sina förutsättningar. I det arbetet är förskola inget undantag. Det är viktigt att alla rektorer tar ansvar för att göra miljön i förskolan så säker som möjligt för barn och personal. Det kan handla om att skärpa städ- och hygienrutiner, se till att hämtning och lämning av barn sker utomhus och undvika samlingar med personal eller stora barngrupper i matsal eller lunchrum. Statens skolverk och Folkhälsomyndigheten tillhandahåller stöd för förskolor och skolor i deras arbete med att begränsa smittspridningen.

Att regelbundet och systematiskt arbeta med arbetsmiljön blir extra viktigt under pandemin. Vilka skyddsåtgärder som ska vidtas och vilken personlig skyddsutrustning som ska användas i respektive arbetssituation klargörs genom det lokala arbetsmiljöarbetet som ska utgå från gällande lagstiftning. Arbetsgivaren ska t.ex. se till att arbetstagare har eventuell skyddsutrustning som de behöver för arbetet.

Det är viktigt att förskolor kan fortsätta bedriva en verksamhet som bidrar till barns lärande, utveckling och välmående även under pandemin. Regeringens fokus är, och har hela tiden varit, att begränsa smittspridningen, säkra vården och värna de äldre och sköra. Det är en prövande tid för alla och så även för förskolan. Vi har tagit många snabba beslut och är beredda att ta fler beslut för att se till att barn och elever lär sig så mycket som möjligt i denna prövande tid. För att möta den tuffa utmaning som pandemin medfört förstärks det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021. Medlen ska bland annat skapa förutsättningar för ökad undervisningstid och bättre arbetsmiljö. Syftet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att erbjuda barn och elever den utbildning de har rätt till, trots pandemin.

Stockholm den 18 november 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.