Till innehåll på sidan

Vägen till arbete efter nekad sjukpenning

Skriftlig fråga 2020/21:358 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-05
Överlämnad
2020-11-06
Anmäld
2020-11-10
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Riksrevisionen har granskat stora myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Polismyndigheten, Skatteverket och Kriminalvården gällande deras hantering av medarbetare som blivit nekade fortsatt sjukpenning och hur vägen tillbaka till arbete ser ut.

Kritiken är stor och ingen av myndigheterna följer till fullo den lagstadgade plan som säger att om medarbetare beräknas vara sjukskriven mer än 60 dagar ska arbetsgivaren göra en rehabiliteringsplan för återgång till arbete. Planen ska vara upprättad inom 30 dagar.

Den information som Försäkringskassan är skyldig att ge den sjukskrivne vid ett eventuellt avslag av sjukpenning är bristfällig. När det gäller informationen efter dag 180 och den omställning till arbete eller sysselsättning som ska göras, och då den enskilde ska prövas mot alla på arbetsmarknaden förekommande arbetstillfällen, är även den bristfällig.

Antalet sjukskrivna ökar och det är till stor del den psykiska ohälsan som står för tillväxten. Det är ett stort samhällsproblem, och regeringen nämner inte detta alls i sitt svar på Riksrevisionens granskning. I stället för att se Riksrevisionens granskning som en signal och en startpunkt för ett fortsatt arbete mot framför allt psykisk ohälsa, så avfärdar regeringen Riksrevisionens granskning som ”värdefull kunskap” och anser rapporten därmed färdigbehandlad. Detta anger regeringen i sitt svar till Socialförsäkringsutskottet. Regeringens inställning är ett slöseri på ett gediget arbete från Riksrevisionen.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att de omnämnda myndigheterna uppfyller de lagstadgade krav som finns om omställning till någon form av sysselsättning vid nekad sjukpenning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:358 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:358 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Vägen till arbete efter nekad sjukpenning

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att de omnämnda myndigheterna uppfyller de lagstadgade krav som finns om omställning till någon form av sysselsättning vid nekad sjukpenning.

Elisabeth Björnsdotter Rahm hänvisar till Riksrevisionens rapport Vägen till arbete efter nekad sjukpenning (RiR 2020:12) Riksrevisionens rapport visar på brister i processen för återgång i arbete vid nekad sjukpenning. Riksrevisionen riktar rekommendationer till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Några rekommendationer riktas inte till regeringen.

Jag välkomnar Riksrevisionens granskning. Den är ett viktigt underlag för regeringens arbete. Vad gäller frågan om omställning till någon form av sysselsättning vid nekad sjukpenning vill jag särskilt nämna det uppdrag som regeringen har gett till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Myndigheterna har ett gemensamt uppdrag – ett nolltoleransuppdrag – att ge individen stöd i omställningen till ett annat arbete.

Jag vill också betona vikten av att det vidtas insatser för att den som är sjukskriven ska kunna komma tillbaka till arbete så tidigt som möjligt. Arbetsgivaren har en central roll genom lagkravet att upprätta en plan för återgång i arbete. Likaså regionerna genom skyldigheten att vidta koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter. Försäkringskassan ska säkerställa att behovet av rehabiliteringsinsatser utreds och vidtas så tidigt som möjligt. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att redovisa vidtagna och planerade åtgärder för att säkerställa kvaliteten i handläggningen av ärenden där sjukpenning från dag 180 i sjukperioden nekas. I detta uppdrag ingår att redovisa åtgärder för att säkerställa att behovet av rehabiliteringsinsatser utreds och vid behov vidtas så tidigt som det är möjligt utifrån omständigheterna i ärendet.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har regeringens uppdrag att utvärdera reformen om förstärkt rehabilitering för återgång i arbete, som bl.a. avser arbetsgivares plan för återgång i arbete och Försäkringskassans handläggning. Denna utvärdering är viktig för att få ökad kunskap om hur berörda aktörers åtgärder bidrar till att stärka individens möjligheter till rehabilitering och ökar förutsättningarna för en tidigare återgång i arbete, vilket också Riksrevisionen påtalar i sin granskning. Jag ser fram emot att ta del av ISF:s utvärderingsrapport som ska lämnas den 30 november.

Stockholm den 18 november 2020

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.