Oskyldiga offer

Skriftlig fråga 2020/21:3355 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-07-19
Överlämnad
2021-07-20
Besvarad
2021-08-03
Sista svarsdatum
2021-08-03
Svarsdatum
2021-08-03
Anmäld
2021-08-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ett av Morgan Johanssons mest bevingade citat som justitieminister var när han kommenterade att skjutningarna nådde rekordnivåer 2017 med orden ”liten risk att oskyldiga drabbas”. Oavsett partipolitiska skiljelinjer hoppades sannolikt samtliga på att justitieministern hade rätt i det, men med facit i hand över utvecklingen sedan dess vet vi hur fel Morgan Johansson hade.

Hans profetia, eller snarare cyniska verklighetsfrånvända önsketänkande, är i linje med hans kommentar som hälsominister för snart 20 år sedan då han sa: ”Om tio år är Sverige narkotikafritt.”

Att Morgan Johansson inte får stå till svars mer för sina uppenbart bristfälliga analyser av framtiden är för mig obegripligt. Det finns tre potentiella förklaringar till Morgan Johanssons bristfälliga analyser:

Ministern överskattar kraftigt sin egen förmåga att som minister lösa de samhällsproblem som ryms inom hans portfölj.

Ministerns verklighetsuppfattning är djupt bristfällig, vilket föranleder att han inte förstår vidden av de problem han skall motarbeta.

Ministern förstår mycket väl både vidden av problemen och osannolikheten att han löser dem men värderar att signalera politisk handlingskraft högre än att kommunicera sanningen.

Sedan Morgan Johanssons kommentar om att det är en liten risk att oskyldiga drabbas har som bekant flertalet oskyldiga drabbats – mest uppmärksammat är sannolikt mordet på den 12-åriga flickan som promenerade med sin hund. Helgen vecka 28 skedde det som inte får hända på nytt. Två små barn skadades i en skottlossning i Flemingsberg. En sexårig pojke var ute och lekte med sin femåriga syster när de båda sköts.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser regeringen och ministern att vidta för att inte fler oskyldiga ska drabbas?​

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3355 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/02757 Ju2021/02761 Ju2021/ 02762 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3355 av Tobias Andersson (SD)
Oskyldiga offer, 2020/21:3357 av Angelica Lundberg (SD) Skjutningar mot barn och 2020/21:3363 av Björn Söder (SD) Nya skjutningar med oskyldiga barn som offer

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder regeringen och jag avser att vidta för att inte fler oskyldiga ska drabbas. Angelica Lundberg har vidare frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för att återupprätta tryggheten i vårt land så att alla män, kvinnor och barn kan röra sig fritt ute utan att behöva drabbas av hänsynslöst våld från kriminella nätverk. Björn Söder har frågat mig om jag tänker avgå eller vilka åtgärder jag annars avser att vidta för att ta tag i kriminaliteten som breder ut sig i vårt land, där oskyldiga drabbas allt oftare.

Låt mig inledningsvis betona allvaret i att två oskyldiga barn skadades i den skjutning som ägde rum den 17 juli. Att oskyldiga kommer till skada är oacceptabelt. Regeringen ser mycket allvarligt på den grova kriminaliteten och har därför vidtagit en rad olika åtgärder och presenterat 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet, det mest omfattande i Sveriges historia. Programmet genomförs punkt för punkt. Senast förra veckan föreslog regeringen i en lagrådsremiss slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet. Vi tillsatte också en utredning om den så kallade mängdrabatten. I slutet av sommaren kommer jag att ta emot Gängbrottsutredningens betänkande med straffrättsliga åtgärder mot brott i kriminella nätverk.

Rättsväsendet har fått både nya verktyg och ökade resurser och ett strukturerat brottsförebyggande arbete bedrivs för att öka tryggheten. Regeringen har genomfört den största satsningen någonsin på Polismyndigheten. I juni 2021 examinerades 600 nya poliser från polisutbildningen och Polismyndigheten hade vid halvårsskiftet 2021 aldrig tidigare haft så många anställda poliser eller civilanställda.

Regeringens nationella brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, innehåller bland annat målsättningarna att fler aktörer ska ha kunskap om och bidra till att förebygga brott och att fler aktörer ska involveras i samverkan kring brottsförebyggande frågor. Arbetet med att genomföra det brottsförebyggande programmet har bidragit till att det nu finns bättre förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i samhället.

Otryggheten är större i socialt utsatta områden än i andra områden, både bland kvinnor och män. Regeringen gav i december 2020 Socialstyrelsen ett uppdrag att administrera, fördela och följa upp statsbidrag för sociala insatser i de områden som Polismyndigheten definierar som utsatta områden. Satsningen omfattar 250 miljoner kronor per år 2021–2023, och syftar till att komplettera och förstärka kommunens verksamheter inom det brottsförebyggande området, t.ex. genom trygghetsskapande åtgärder såsom fler fältarbetare eller motsvarande på kvällar och helger. Dessa riktade insatser bedöms göra stor skillnad i de områden där otryggheten är som störst.

Regeringens arbete mot den grova brottsligheten fortsätter med oförminskad kraft.

Stockholm den 3 augusti 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.