Till innehåll på sidan

Riktade åtgärder till kommuner som är beroende av gränshandel

Skriftlig fråga 2020/21:2713 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-29
Överlämnad
2021-04-29
Anmäld
2021-04-30
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronapandemin har slagit stenhårt mot gränshandeln. För många shoppingcenter i gränsbygder är verksamheten i princip helt utplånad på grund av den stängda gränsen mellan Sverige och Norge.

Enligt en rapport från HUI Research på uppdrag av Region Värmland och Västra Götalandsregionen omsatte den norska gränshandeln 27,9 miljarder och skapade cirka 7 200 arbetstillfällen innan pandemin över en natt lade en död hand över försäljningen. Under 2020 tappade gränshandeln 87,5 procent, enligt Statistisk sentralbyrå som är Norges motsvarighet till SCB. Detta trots att pandemin slog till först i mars 2020.

Enbart i Värmland omsatte gränshandeln 6,1 miljarder och i Eda kommun, där Charlottenbergs shoppingcentrum ligger, arbetar var fjärde person inom detaljhandeln. De kommuner i Sverige som är hårdast drabbade av det drastiska fallet i gränshandeln är enligt HUI Research Årjäng, Eda, Arvika, Strömstad, Tanum och Torsby. Fallet i intäkter från gränshandeln påverkar både arbetsmarknaden och skatteunderlaget i dessa kommuner på ett mycket mer omfattande sätt än i övriga delar av Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern och regeringen villiga att vidta några riktade insatser till stöd för just de kommuner i Sverige som är hårdast påverkade av fallet i gränshandeln?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2713 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på fråga 2020/21:2713 av Pål Jonson (M) Riktade åtgärder till kommuner som är beroende av gränshandel

Pål Jonson har frågat finansministern om hon och regeringen är villiga att vidta några riktade insatser till stöd för just de kommuner i Sverige som är hårdast påverkade av fallet i gränshandeln.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har den senaste tiden presenterat en mängd åtgärder på flera områden för att bekämpa spridningen av covid-19 och lindra dess följdverkningar. Regeringen har bl.a. tillfört historiskt stora tillskott via generella statsbidrag till kommunsektorn. Regeringen har också vidtagit mycket omfattande åtgärder för att motverka arbetslöshet och stärka utsatta företag, vilket också kommer kommunerna till del.

Regeringen har med anledning av den pågående pandemins effekter på gränshandeln haft löpande kontakter med bl.a. Region Värmland och de fyra kommuner i västra Värmland (Årjäng, Eda, Arvika och Torsby) som främst berörs av fallet i gränshandeln. Vi har givetvis även haft en nära dialog med berörda kommuner i Västra Götalandsregionen samt andra regioner där gränshandeln är viktig.

Tillväxtverket har regeringens uppdrag att bistå regioner och kommuner vid varsel och omställning i näringslivet. I genomförandet av uppdraget arbetar myndigheten nära regionerna som leder och utvecklar det regionala tillväxtarbetet.

I vårpropositionen som regeringen överlämnade till riksdagen den 15 april 2021 föreslås en förstärkning av Tillväxtverkets medel för uppdraget med 5 miljoner kronor för att stärka kapaciteten hos regioner och kommuner att genomföra omställningsinsatser i bl.a. de län och kommuner vars näringsliv drabbas särskilt av de stängda gränserna.

Regeringen fördelar varje år cirka 1 500 miljoner kronor i medel för regionala tillväxtåtgärder som ska finansiera insatser utifrån respektive regions utmaningar och prioriteringar. För 2021 har t ex Region Värmland tilldelats nära 71 miljoner kronor för regionala tillväxtåtgärder från regeringen. Det är medel som, tillsammans med medel från bl.a. regional- och socialfonden inklusive React-EU – vilket är en insats inom de nämnda fonderna som ska stärka näringslivets och individers förmåga till omstart och omställning efter coronapandemin – kan användas för att hantera effekterna av fallet i gränshandeln.

Region Värmland har också, med stöd av Tillväxtverket, initierat två projekt för omställning tillsammans med de berörda kommunerna i västra Värmland. Det ena projektet fokuserar på omställning för individer medan det andra projektet fokuserar på omställning av näringslivet. Ambitionen är att de båda projekten ska starta den 1 juni 2021.

Regeringen bedriver ett aktivt och långsiktigt arbete för att skapa förutsättningar för hela landet att hantera konsekvenserna av pandemin och samtidigt bidra till en snabb återstart för svensk ekonomi och fortsätter att följa situationen i bl.a. västra Värmland noga.

Stockholm den 12 maj 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.