Skatteregler avseende bärplockning

Skriftlig fråga 2020/21:2160 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-11
Överlämnad
2021-03-12
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige uppskattas stå för cirka 25 procent av världsmarknaden för vildväxande bär, såsom lingon, blåbär, hjortron med flera. Förädlingsvärdet beräknas i spannet 3 till 4 miljarder kronor och exporten upp mot 1 miljard. Svensk skogsbärsnäring är en mycket viktig bransch för svenska konsumenter, och de svenska bären är mycket eftertraktade på marknaden. Bärnäringen är i stort sett helt beroende av utländska bärplockare, och det har kommit tusentals till Sverige varje år. Branschen har kollektivavtal och ordnade regler för de utländska arbetarna under tiden de är i Sverige.

Nuvarande skatteregler – att utländska bärplockare som hyrs in av svenska företag också ska betala skatt i Sverige – kan komma att innebära slutet för svenska bär för konsumenterna och slutet för bärbranschen. Konsekvensen blir att vi måste importera bär och att våra egna bär ruttnar bort i skogen.

Så min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir:

 

Avser ministern att vidta åtgärder om skattereglerna för dem som kommer från länder utanför EU medför att det inte kommer tillräckligt många till Sverige för att plocka de eftertraktade bären? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2160 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/ 01198 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2160 av Katarina Brännström (M)
Skatteregler avseende bärplockning

Katarina Brännström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder om skattereglerna medför att det inte kommer tillräckligt många bärplockare till Sverige.

För regeringen är det viktigt att det råder ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Alla som arbetar i Sverige har rätt till goda arbetsvillkor.

Ordning och reda på arbetsmarknaden innebär även att det ska gälla sunda konkurrensförhållanden. I syfte att uppnå mer konkurrensneutrala regler infördes därför den 1 januari i år ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp vid tillfälligt arbete i Sverige. Det avgörande för om en arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige ska beskattas här är numera vem som arbetet utförs för, inte vem som i formell mening är arbetsgivare och betalar ut lönen. Det är internationellt vedertaget att tillämpa ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp. Motsvarande regler finns redan i de nordiska länderna och i flertalet av EU:s medlemsstater samt övriga länder som Sverige har skatteavtal med. Skatteavtalen anger hur dubbelbeskattning ska undvikas.

Införandet av ekonomiska arbetsgivarbegreppet är en generell förändring av skattereglerna. Förändringen påverkar därför alla företag med inhyrd utländsk arbetskraft.

Stockholm den 24 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.