Om solceller

Skriftlig fråga 2020/21:1962 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-24
Överlämnad
2021-02-25
Anmäld
2021-02-26
Sista svarsdatum
2021-03-03
Svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

I dagens mark- och miljörätt har jordbruksmark en exceptionell status, i betydelsen att i avvägningar av ett väsentligt samhällsintresse värderas möjligheten till jordbruk som det mest skyddsvärda.

Livsmedelproduktion är av naturliga skäl ytterst viktigt för ett gott samhälle. Samtidigt arbetar regeringen efter målsättningen att all svensk energiproduktion ska vara helt förnybar år 2040. Detta betyder att det måste till flexiblare regelverk och ökad öppenhet för att väga olika väsentliga intressen mot varandra.

I Skåne finns landets bästa jordbruksmark. Men också ett stort behov av ökade investeringar i förnybar energiproduktion, nära medborgarna och företagen. Att elpriset är för högt och flaskhalsarna för många för södra Sveriges elkonsumenter är sedan länge uppenbart. Detta behöver åtgärdas.

För att exempelvis tillfälliga solcellsparker ska kunna upprättas på åkermark under begränsad tid och utan att marken tar skada behöver regeringen se över miljöbalkens 3 kap. 4 §, så att förnybar energiproduktion kan betraktas som ett lika prioriterat samhällsintresse som livsmedelproduktion.

Det kan till exempel gälla solcellsanläggningar. Solcellsanläggningar är inte permanenta installationer. Det bör därför gå att kombinera ambitionen om hög livsmedelsproduktion och biologisk mångfald med etablering av tillfälliga storskaliga solcellsparker. Installationer av solcellsanläggningar kan även kombineras med djurhållning med betande djur.

Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund är:

 

Arbetar ministern och regeringen för mer förnybar energiproduktion i södra Sverige genom förenklad och förbättrad lagstiftning som skulle möjliggöra installationer av solcellsparker på lantbruksjord?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1962 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)


Svar på fråga 2020/21:1962 av Niels Paarup-Petersen (C)
Om solceller

Niels Paarup-Petersen har frågat mig om jag och regeringen arbetar för mer förnybar energiproduktion i södra Sverige genom förenklad och förbättrad lagstiftning som skulle möjliggöra installationer av solcellsparker på lantbruksjord.

Utbyggnad av förnybar elproduktion är en förutsättning för klimatomställningen. När det gäller solel har regeringen nyligen infört en skattereduktion för installation av grön teknik, som bland annat innefattar solceller, samt föreslagit utökad befrielse från energiskatt för egenproducerad el. Vi ser i dag en kraftig ökning av intresset för att installera solceller. Solelproduktionen väntas enligt Energimyndighetens kortsiktsprognoser öka från 0,4 terawattimmar 2018 till 3,0 terawattimmar 2023, vilket innebär att den väntas öka snabbare än vad det tidigare har bedömts.

Regeringen har även beslutat om en livsmedelsstrategi, med det övergripande målet att Sverige ska ha en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås, i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Detta förutsätter att företagen har tillgång till produktiva mark- och vattenresurser.

I den fysiska planeringen behöver hänsyn tas till jordbruksproduktionen tillsammans med andra samhällsintressen, bland annat energiförsörjningen. Hushållningen med mark- och vattenområden regleras i hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken, som syftar till att främja en hållbar utveckling genom långsiktigt god hushållning med mark och vattenområden. Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på annan plats. Förutsättningarna för att bygga solceller på jordbruksmark behöver därför bedömas och prövas utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet. Regeringen har i dagsläget inga planer på att göra ändringar i miljöbalkens hushållningsbestämmelser i dessa delar.

Det är viktigt att komma ihåg att det ofta är möjligt att samutnyttja mark- och vattenområden för flera olika syften. Jag har noterat att det för närvarande pågår utveckling av solcellssystem som gör det möjligt att kombinera odling och elproduktion, bland annat i ett samarbetsprojekt mellan bl.a. Mälardalens högskola, Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet.

Stockholm den 10 mars 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.