De mest utsatta barnens rätt

Skriftlig fråga 2020/21:1801 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-12
Överlämnad
2021-02-14
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Uttalanden görs av experter inom juridik, exempelvis på Barnrättsbyrån och Barnrättscentrum, i en artikel i advokaten.se, nummer 1, 2021, årgång 87, om att det förekommer brister gällande barns rättigheter i juridiska sammanhang.

I artikeln lyfts brister fram, som att barn inte kommer till tals och inte kan kräva sin rätt samt resursbrister och strukturer som inte är anpassade efter barns behov och verklighet. Flera brister som noteras är bristande barnsyn, att man inte tar barn på allvar och inte ser barn som fullvärdiga personer som har rätt att bli lyssnade på. Det påpekas även att kompetensen hos dem som jobbar med barn varierar. Bristerna är som regel störst vad gäller de mest utsatta barnen.

Den problematik som återspeglas i artikelns uttalande från experter speglar det som Sverigedemokraterna lyft fram i ett flertal skriftliga frågor och interpellationer till då ansvariga statsråd. Hänvisningar har i dessa frågor och interpellationer gjorts från Sverigedemokraterna till aktuella utredningar kring barnens rättigheter, exempelvis den omfattande utredningen av barnkonventionens implementering i svensk rätt.

Fortfarande har inga konkreta svar framkommit som påvisar vad statsråd eller regeringen kommer att göra i praktiken för att åtgärda bristerna samt tillse att en stärkt rätt för barn erhålls.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Kommer statsrådet att lyssna in den juridiska expertisens råd och varningstecken samt utifrån detta agera kraftfullt för att alla barn, inte minst de mest utsatta barnen, ska ges stärkta rättigheter i juridiska sammanhang?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1801 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

A2021/00363 Till riksdagen Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och bostadsminister n med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering

Svar på fråga 2020/21:1801 av Mikael Eskilandersson (SD)
De mest utsatta barnens rätt

Mikael Eskilandersson har frågat om jag kommer att lyssna in den juridiska expertisens råd och varningstecken samt utifrån detta agera kraftfullt för att alla barn, inte minst de mest utsatta barnen, ska ges stärkta rättigheter i juridiska sammanhang.

Regeringen tar arbetet med att säkerställa barns rättigheter på största allvar, inte minst för de barn som befinner sig i utsatta situationer. Arbetet tar sin utgångspunkt i Sveriges åtagande enligt barnkonventionen. För att barnkonventionen ska implementeras på bästa vis och att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda har regeringen beslutat om både strategiska och riktade insatser. Bra exempel på riktade insatser är regeringens särskilda arbete för ett utökat och verkningsfullt våldsförebyggande arbete och straffrättsligt skydd och för barns stärkta ställning i vårdnadstvister. Bra exempel på regeringens strategiska insatser är barnkonventionen som lag och ett kunskapslyft för barnets rättigheter i statliga myndigheter, kommuner och regioner. Det systematiska transformeringsarbetet, i syfte att säkerställa att lagstiftningen står i överensstämmelse med barnkonventionen, pågår ständigt och i det arbetet är betänkandet från Barnkonventionsutredningen (SOU 2020:63) ett viktigt underlag. I arbetet med att barnets rättigheter ska få genomslag är vidare civilsamhällets organisationer helt centrala. Dialogen med dem sker bland annat inom ramen för Barnrättsdelegationen.

Stockholm den 24 februari 2021

Märta Stenevi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.