Antalet skolbränder i Sverige

Skriftlig fråga 2020/21:1555 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-29
Överlämnad
2021-01-29
Anmäld
2021-02-02
Svarsdatum
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt statistik som tidningen Bulletin tagit fram har Sverige tre gånger så många skolbränder som Norge och Finland per capita. Sett under ett år brinner det i en till två skolor varje dag i Sverige. Enligt uppgifter i tidningen är hälften anlagda. Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Den ekonomiska förlusten för skattebetalarna är enorm, och konsekvenserna för de drabbade barnen, ungdomarna och personalen är mycket stora.

Anledningen till dessa bränder varierar. De kan bland annat bero på rena olyckor, tekniska fel, aktiviteter som gått över styr och pyromaner. Bränder kommer alltid att uppstå av olika anledningar men det som oroar mig är att gapet mellan Sverige och våra grannländer är så stort och ser ut att öka.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad anser statsrådet är orsaken till att Sverige har så många fler skolbränder än Norge och Finland, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att de ska minska?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1555 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/00413 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1555 av Jörgen Berglund (M)
Antalet skolbränder i Sverige

Jörgen Berglund har frågat mig vad jag anser att orsaken är till att Sverige har så många fler skolbränder än Norge och Finland, och vilka åtgärder jag avser att vidta för att de ska minska.

Utvecklingen när det gäller bränder i skolor är ett allvarligt problem som kräver särskild uppmärksamhet. Bränderna orsakar samhället stora kostnader och innebär att tryggheten i skolorna minskar. Det är därför av stor vikt att kommunerna med stöd av berörda statliga myndigheter vidtar de åtgärder som krävs för att vända utvecklingen inom området.

Det nya nationella målet i lagen om skydd mot olyckor för den förebyggande verksamheten innebär att verksamheter ska planeras och organiseras så att de effektivt bidrar till att förebygga bränder och andra olyckor samt förhindra eller begränsa skador till följd av bränder och andra olyckor. Särskild vikt ska läggas vid att förhindra människors död och andra allvarliga skador. Lagändringen trädde i kraft den 1 januari 2021.

Att jämföra statistik över bränder och andra olyckor mellan de nordiska länderna låter sig inte enkelt göras. Länderna har enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) olika insamlingsmetoder och olika bedömningskriterier. Vilka uppgifter som samlas in skiljer sig också mellan länderna. I Sverige omfattar statistiken även tillbud till skillnad från de övriga nordiska länderna. Detta är en bidragande orsak till att Sverige har höga siffror. Även om det inte direkt går att jämföra statistiken mellan olika länder kan det konstateras att bränder i skolor i Sverige är ett problem.

MSB stödjer på olika sätt kommunerna i deras arbete med att minska antalet bränder i skolor. Myndigheten har bland annat 2011 i samarbete med Statens skolverk, Polismyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner tagit fram en nationell handlingsplan för att stärka arbetet mot bränder i skolor. MSB konstaterar att det finns mycket kunskap om varför det brinner och vem som anlägger bränder i skolor men att det krävs mer samordnande åtgärder på kommunal nivå. Forskningsresultat, både från den särskilda forskningssatsning om bränder i skolor som bedrevs av insamlingsstiftelsen Brandforsk för ett decennium sedan och senare forskning stödjer detta. MSB arbetar löpande med att stödja samordning och stärka samverkan mot bränder i skolor och sprider information om de åtgärder som är effektiva.

Statliga myndigheter har således vidtagit flera åtgärder för att stödja kommunerna i deras arbete med att förebygga bränder i skolor. Samtidigt är det av stor vikt att kommunerna själva vidtar de åtgärder som krävs för att motverka och vända utvecklingen inom området.

Regeringen kommer även i fortsättningen att noga följa utvecklingen på området för att säkerställa ett effektivt brandförebyggande arbete för en säker och trygg skola i hela landet.

Stockholm den 10 februari 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.