Till innehåll på sidan

En infrastrukturstrategi inför kommande pandemier

Skriftlig fråga 2020/21:1023 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-15
Överlämnad
2020-12-16
Anmäld
2020-12-17
Svarsdatum
2020-12-30
Sista svarsdatum
2020-12-30
Besvarad
2020-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den nu pågående coronapandemin har världen och Sverige i ett järngrepp. Många företag har gått omkull, och många människor har blivit arbetslösa. Infrastrukturen har stått sig stark överlag, men med stora ekonomiska svårigheter, inte minst för de företag som byggt sin verksamhet kring persontransporter. Vi måste nu alla lära oss av det som skett för att i framtiden stå beredda om liknande händelser inträffar igen.

Pandemin är inte över, och det finns fortfarande mycket att göra för att hjälpa de företag som med nöd och näppe klarar att hålla huvudet över vattenytan. När pandemin väl är över är det av stor vikt att ta fram en analys av konsekvenserna för landets transportsektor för att se hur Sverige kan agera om liknande händelser skulle uppstå i framtiden. 

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta fram en infrastrukturstrategi inför eventuella framtida pandemier?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1023 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:1023 av Jimmy Ståhl (SD) En infrastrukturstrategi inför kommande pandemier

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag avser att ta fram en infrastrukturstrategi inför eventuella framtida pandemier.

Den pågående pandemin innebär stora påfrestningar på samhället, inte minst transportsektorn. Regeringen agerar kraftfullt för att rädda företag och jobb. Det inbegriper generella insatser så som korttidspermitteringar för att minska lönekostnader, en företagsakut som via statliga garantier möjliggör utlåning till små och medelstora företag samt tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter. För transportsektorn har regeringen bland annat beslutat att upphandla flygtrafik i Norrland och till Gotland för att säkra samhällsviktiga transporter via flyg,

infört ett tillfälligt sjöfartsstöd och tillfört kollektivtrafikmyndigheterna 5 miljarder kronor för att upprätthålla trafikutbudet i syfte att motverka smittspridning ombord.

Dessutom analyserar ansvariga myndigheter kontinuerligt utvecklingen av transportsektorn och pandemins påverkan på densamma, och rapporterar till regeringen.

För att förbättra beredskapen inför framtida pandemier har jag tillsammans med mina transportministerkolleger i EU initierat arbetet med en beredskapsplan för den europeiska godstransportsektorn. Det är en mycket viktig fråga då många av våra transporter är tätt sammankopplade över landsgränserna och att vi behöver en än starkare samverkan i framtiden.

Med det sagt kan jag konstatera att arbetet med att analysera konsekvenserna av pandemin för transportsektorn pågår och att även flera initiativ tagits för att förstärka beredskapen inom transportsektorn.

Stockholm den 22 december 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.