Norrlands skatterabatt

Skriftlig fråga 2015/16:890 av Edward Riedl (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-01
Överlämnad
2016-03-02
Anmäld
2016-03-03
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09
Besvarad
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

På grund av det kallare klimatet och högre uppvärmningskostnader har Norrland sedan 1981 haft en skatterabatt på el. Regeringen har varnat för att rabatten strider mot EU-rätten, och tidsfristen löper ut under 2017. Hittills har signalerna från regeringen varit otydliga kring vad man ämnar göra. Skulle skatterabatten försvinna ökar uppvärmningskostnaderna för en vanlig norrländsk villa med 3 000 kronor per år. Skattehöjningen skulle dessutom slå hårt mot butiker och andra företag som har stora uppvärmningskostnader.

Regeringen måste inse att levnadsförhållandena ser olika ut i olika delar av Sverige. Under vinterhalvåret är det exempelvis kallare i Umeå än i Trelleborg, och därför stiger också elförbrukningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Blir Norrlands skatterabatt på el kvar även efter 2017?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:890 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2016/00861/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:890 av Edward Riedl (M) Norrlands skatterabatt

Edward Riedl har frågat energiministern om Norrlands skatterabatt på el blir kvar även efter 2017.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med om att det är kallare och att uppvärmningskostnaderna är högre i norra Sverige än i övriga delar av landet. Finansdepartementet har därför nyligen remitterat en promemoria med förslag som innebär att en nedsatt energiskattenivå på el även fortsatt ska gälla för hushåll och tjänstesektor i de kommuner som idag omfattas av nedsättningen. Förslaget innehåller de anpassningar till EU-rätten som bedömts nödvändiga för att kunna behålla nedsättningen.

Nedsättningen, som syftar till att kompensera för högre uppvärmningskostnader, grundar sig på att Sverige fått ett särskilt tillstånd från EU att avvika från energiskattedirektivets regler. Sådana tillstånd är alltid tidsbegränsade och för att nedsättningen ska gälla även efter det nuvarande tillståndet löper ut i slutet av 2017, dvs. om nästan två år, måste en ansökan lämnas in för behandling av Europeiska kommissionen inför ett beslut av Europeiska ministerrådet. Det kan noteras att den förra regeringen avvaktade med att ansöka om ett sådant tillstånd till dess att ett drygt halvår återstod innan det dessförinnan gällande tillståndet löpte ut. Vi avser att lämna in en ansökan i god tid.

Stockholm den 9 mars 2016

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.