Eftersupning

Skriftlig fråga 2015/16:488 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-14
Överlämnad
2015-12-14
Anmäld
2015-12-15
Svarsdatum
2015-12-29
Sista svarsdatum
2015-12-29
Besvarad
2015-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

I Sverige kör varje dag ca 10 000 bilister fulla. Ca 2 000 bilister som orsakar olyckor i berusat tillstånd eller blir stoppade av polis hävdar att de druckit alkohol efter att de stannat bilen. I årtionden har det i riksdagen och i olika regeringar övervägts att kriminalisera eftersupning likt den modell som sedan drygt 50 år finns i Norge.

I Norge får man inte dricka alkohol några timmar efter att man varit med i en olycka. Som argument för att inte införa den norska lagstiftningen i Sverige hävdas att det skulle strida mot den mänskliga rättigheten att dölja de brottsliga handlingar man begått.

Enligt min mening strider detta mot den allmänna rättsuppfattning som finns i hela den svenska befolkningen. Det går knappast heller att hävda att Norge skulle vara ett land som är rättsosäkert. Regeringen meddelade i våras att man inte avsåg att gå vidare med en lagstiftning likt den i Norge med hänvisning till de mänskliga rättigheterna att man ska ha rätt att dölja sina brottsliga handlingar. Jag anser att regeringen bör ompröva detta ställningstagande och lägga fram ett förslag likt det i Norge vad gäller eftersupning.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser justitie- och migrationsministern att ompröva beslutet att inte kriminalisera eftersupning?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:488 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/09776/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:488 av Hans Hoff (S) Eftersupning

Hans Hoff har frågat mig om jag avser att ompröva beslutet att inte kriminalisera eftersupning.

Frågan om kriminalisering av eftersupning har behandlats i promemorian Straffansvar för eftersupning – om användning av alkohol och andra berusande medel efter färd (Ds 2013:28). I promemorian presenteras en kartläggning av frågan och analyseras om det bör införas ett straffansvar för eftersupning. Utredaren gör bedömningen att ett sådant ansvar inte bör införas. Det huvudsakliga skälet för bedömningen är att ett straffansvar för eftersupning är oförenligt med den grundläggande straffrättsliga principen om att det inte är straffbart att dölja egen brottslighet. Det är vidare enligt utredaren tveksamt om en kriminalisering av eftersupning skulle vara förenligt med Europakonventionen. En kriminalisering skulle inte heller öka trafiksäkerheten. Promemorian har remissbehandlats och majoriteten av de remissinstanser som har yttrat sig har tillstyrkt eller inte haft några invändningar mot utredarens bedömning.

Det har inte framkommit någonting som leder till att jag nu gör någon annan bedömning.

Stockholm den 18 december 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.