Bankers lika möjligheter

Skriftlig fråga 2015/16:473 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-09
Överlämnad
2015-12-09
Anmäld
2015-12-10
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Svenska medborgare har sina pengar i olika banker. Bankerna tillhandahåller tjänster av olika slag. Här har politiken under en längre tid talat om att förstärka konsumentskyddet. Det pågår ett arbete med att ta fram en proposition som föreslås ska läggas på riksdagens bord i början av det nya året 2016. Förslaget innehåller en svensk skärpning av EU-regler i Mifid II och Mifir. Förslag på att helt förbjuda tredjepartsprovisioner vid förmedling av placerings – och försäkringsprodukter finns med.

Då ett antal banker på grund av sin storlek har kapacitet att ha egna fond- eller försäkringslösningar inom sin verksamhet så innebär det att de inte berörs av ett förbud enligt tredjepartsprovision. Därmed kan en del banker fortsätta sin verksamhet så som sker i dag. I andra fall finns det ett stort antal banker som inte har den kapacitetsmöjligheten.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund om han och regeringen tagit i beaktande att förslaget kan komma att slå olika mot olika bankkunder och banker.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:473 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Fi2015/05550/V

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:473 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Bankers lika möjligheter

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag och regeringen tagit i beaktande att ett förbud mot tredjepartsprovison kan komma att slå olika mot olika bankkunder och banker.

Arbetet med genomförandet i svensk rätt av MiFID II-direktivet pågår för närvarande inom Regeringskansliet. Enligt den reviderade tidsplan, som publicerats på regeringens hemsida, planeras för en proposition till riksdagen under hösten 2016.

Jag är enig med Ann-Charlotte Hammar Johnsson att frågan om provisioner ska belysas från alla synvinklar. Syftet med en reglering ska vara att säkra en stabil och väl fungerande finansmarknad som präglas av högt förtroende och som tillgodoser hushållens och företagens behov av finansiella tjänster samtidigt som ett högt skydd för konsumenter upprätthålls.

När det gäller den fråga som Ann-Charlotte Hammar Johnsson ställer, anser jag att vi måste ha en balanserad utgångspunkt där vi värnar om konsumenten och säkerställer att konsumenten får hjälp och stöd i sitt finansiella sparande. Samtidigt ska vi värna om konkurrensen så att konsumenten kan välja från ett brett urval av produkter och leverantörer på den svenska finansmarknaden. En bra konkurrens på den svenska marknaden gynnar konsumenten. Målet för regeringens arbete är alltså en balanserad enhetlig reglering som gynnar konsumenten och som samtidigt innebär ett rikt och varierat produktutbud, tillgängligt för alla.

Stockholm den 15 december 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.