Till innehåll på sidan

Samhällsviktig kommunikationsinfrastruktur i fredstid

Skriftlig fråga 2015/16:1237 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-18
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25
Besvarad
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I början av maj upptäcktes att en kabel vid en mast söder om Tranemo hade klippts av så att räddningstjänsten inte kunde larma personal på vanligt sätt. De senaste dagarnas händelser med en saboterad mast utanför Borås, okända föremål vid såväl en mast i Gävle som ett kärnkraftverk i Oskarshamn föranleder viss oro inför vår beredskap i fredstid. I ett digitaliserat samhälle där vi sätter stor tilltro till våra elektroniska kommunikationer såsom radio, tv, mobiltelefoner och datorer är den samhällsviktiga kommunikationsinfrastrukturen av särskilt intresse för oss att säkra och för främmande makt att kunna sabotera. Det är därför av särskild vikt att regeringen och ansvariga myndigheter har nödvändiga åtgärder på plats för att förebygga och om nödvändigt akut avvärja den sortens hot mot nämnda infrastruktur.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern, inom ramen för sitt ansvarsområde, att vidta för att förhindra sabotage mot vital svensk kommunikationsinfrastruktur?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1237 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Ju2016/03957 /POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1237 av Erik Ottoson (M) Samhällsviktig kommunikationsinfrastruktur i fredstid

Erik Ottoson har frågat försvarsminister Peter Hultqvist vilka åtgärder han, inom ramen för sitt ansvarsområde, avser att vidta för att förhindra sabotage mot vital svensk kommunikations-infrastruktur. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I takt med att samhället i högre grad förlitar sig på vår kommunikationsinfrastruktur blir det allt viktigare att systematiskt arbeta förebyggande för att minimera sårbarheterna och öka förmågan att motstå och hantera störningar. Det är allvarligt när samhällsviktig infrastruktur utsätts för sabotage eller på annat sätt råkar ut för incidenter, eftersom det riskerar att få konsekvenser för befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och förmågan att upprätthålla våra grundläggande värden.

Det är av stor vikt att ägarna till den drabbade infrastrukturen vidtar lämpliga skyddsåtgärder och har nödvändig förmåga att motstå och hantera störningar för att vidmakthålla funktionaliteten i de tjänster som de tillhandahåller. För att effektiva åtgärder på längre sikt ska kunna vidtas är det viktigt att noggrant utreda alla omständigheter kring den här typen av händelser. Regeringen har en löpande dialog med relevanta myndigheter och kommer att hålla sig informerad om resultaten av de utredningar som följer.

Stockholm den 25 maj 2016

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.