Infrastruktur för laddstolpar

Skriftlig fråga 2014/15:773 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-08-24
Överlämnad
2015-08-28
Anmäld
2015-09-03
Svarsdatum
2015-09-14
Sista svarsdatum
2015-09-14
Besvarad
2015-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Alliansen öronmärkte 300 miljoner kronor till utbyggnad av laddinfrastruktur för elfordon i hela landet.

Regeringen har oroväckande nog slopat denna satsning och hävdar att dessa pengar i stället ingår i det så kallade KLOKT-stödet, som riktas till kommunala och regionala klimatinvesteringar.

Det är rimligt att anta att de åtgärder som kommer att genomföras inom ramen för KLOKT-stödet är sådana som kommunerna inte anser sig ha råd att göra inom den egna ramen. Det är däremot orimligt att anta att 75 miljoner kronor kommer att öronmärkas till laddinfrastruktur, vilket får konsekvensen att utbyggnadstakten av laddinfrastrukturen i Sverige avtar. Sverige behöver en nationell strategi för den fortsatta utbyggnaden av laddinfrastruktur.

För att uppnå målet om en fossiloberoende fordonsflotta som riksdagen ställt sig bakom krävs en tydligare politisk handlingskraft. Laddinfrastruktur spelar en viktig roll i måluppfyllelsen, tillsammans med effektivisering och biodrivmedel.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Varför beslutade regeringen att ta bort öronmärkningen av pengar till laddinfrastruktur och hur främjar KLOKT-stödet den fortsatta utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige, och i förlängningen, hur främjar det målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:773 besvarad av Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Dnr M2015/3089/Kl

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:773 av Anders Åkesson (C) Infrastruktur för laddstolpar

Anders Åkesson har frågat mig varför regeringen har beslutat att ta bort öronmärkningen av pengar till laddinfrastruktur och hur KLOKT-stödet främjar den fortsatta utbyggnaden av laddinfrastruktur i Sverige, och i förlängningen hur det främjar målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta.

Regeringen tar klimatförändringarna på största allvar och vill skynda på omställningen till ett grönare och mer hållbart samhälle. Genom att ta ansvar för vår klimatpåverkan på hemmaplan visar vi ledarskap för världens länder, vilket är oerhört viktigt inför de avgörande förhandlingarna i Paris i december om ett nytt globalt klimatavtal.

Regeringen har höjt de klimatpolitiska ambitionerna och ökar takten i arbetet med att åstadkomma utsläppsminskningar i Sverige. Vi investerar för klimatet, jobben och konkurrenskraften. En del i denna stora satsning är stödet till lokala klimatinvesteringar på totalt 1 925 miljoner kronor (2015–2018). Det är ett brett stöd regeringen nu genomför som ska gå till åtgärder som bidrar till att öka takten för att nå miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan, för att uppfylla prioriteringen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 eller visionen om att Sverige år 2050 har en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Av förordningen framgår tydligt att stöd kan ges till investeringar i laddstationer. Vi integrerar alltså ett kraftigt stöd för laddinfrastruktur i ett bredare och betydligt större stöd. Det betyder att betydligt mer än 75 miljoner kronor per år finns tillgängligt i statligt stöd för t ex laddinfrastruktur.

Regeringen beslutade också i juni att ge Statens energimyndighet uppdraget att nationellt samordna stöd till laddinfrastruktur och informera om laddstolpars placering. Detta förstärker utbyggnaden. Statens energimyndighet ska inför varje prövningstillfälle när Naturvårdsverket fattar beslut om investeringsstödet lämna uppgifter till Naturvårdsverket om fördelning av laddstationer för elfordon i varje region och vilka prioriteringar som bör göras för att säkerställa en effektiv utveckling av laddinfrastrukturen. På så sätt säkerställer vi en smart utbyggnad av laddstolpar inom ramen för klimatinvesteringsstödet.

Regeringen påbörjar nu också arbetet med det nationella handlingsprogram som ska tas fram i enlighet med EU-direktivet om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen. Handlingsprogrammet, som ska lämnas till EU-kommissionen i november 2016, ska bl. a. innehålla mål för utbyggnad av laddstationer.

Sammantaget finns det nu goda förutsättningar för en snabb och samordnad utbyggnad av laddstationer för elfordon i Sverige. Det är en prioriterad fråga för regeringen att nå en fossilfri fordonsflotta.

Stockholm den 14 september 2015

Åsa Romson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.