Sveriges hantering av Europols antiterrorprojekt

Skriftlig fråga 2014/15:715 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-06-29
Överlämnad
2015-06-29
Sista svarsdatum
2015-07-13
Svarsdatum
2015-07-16
Anmäld
2015-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europol har nyligen sjösatt ett av sina projekt för att förebygga och förhindra terrorism i Europa. Utöver samverkan mellan säkerhetstjänsterna inom unionen, utbyte av passageraruppgifter, PNR, där det redan finns ett samarbete sedan tidigare, samt ökad gränskontroll för att förhindra inresande av terrorister pågår en insats mot hemsidor och aktiviteter på sociala medier och internet för att spåra terrorister eller dem som på lokal nivå uppmanar till terrorism, rekryterar och radikaliserar personer. Sverige har enligt uppgift beslutat att inte delta i detta arbete. Sjävklart har vi våra grundläggande fri- och rättigheter samt yttrandefrihet och mötesfrihet. Samtidigt har vi ett uttalat mål och uppdrag enligt nuvarande svensk och internationell rätt att agera med full kraft mot dem som på olika sätt stöttar, deltar i eller finansierar terrorhandlingar – mycket av detta sker just på internet och i sociala medier.

Mot bakgrund av de problem Sverige har med resande radikaliserade ungdomar och vikten av att aktivt bidra i arbetet mot terrorism vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

På vilka sätt arbetar statsrådet och regeringen för att Sverige ska delta i Europols antiterroraktion mot terrorism på sociala medier och på internet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:715 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2015 /05370/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:715 av Roger Haddad (FP) Sveriges hantering av Europols antiterrorprojekt

Roger Haddad har frågat mig på vilka sätt jag och regeringen arbetar för att Sverige ska delta i Europols antiterroraktion mot terrorism på sociala medier och på internet.

Europol har till uppgift att stödja och stärka medlemsstaternas myndigheters insatser och deras samarbete när det gäller förebyggandet av och kampen mot organiserad brottslighet, terrorism och andra former av allvarlig brottslighet som berör två eller flera medlemsstater. Den 12 mars i år enades rådet för rättsliga och inrikes frågor om att en särskild enhet för att motverka spridandet av terroristpropaganda och våldsbejakande extremistiska budskap på internet skulle inrättas vid Europol. Regeringen var positiv till detta och gav sitt stöd till förslaget. Genom vår avgift till EU bidrar Sverige också till finansieringen av Europols verksamhet inklusive den nya enhet som nu har skapats.

Enheten inledde sitt arbete den 1 juli och bemannas av personal vid Europol. Verksamheten förutsätter samarbete med behöriga myndigheter i medlemsländerna. Sverige deltar i detta samarbete genom Säkerhetspolisen, i enlighet med nationell lagstiftning.

Terrorism utgör ett allvarligt hot mot vår säkerhet och mot våra grund-läggande fri- och rättigheter. Arbetet för att förebygga och motverka hotet från terrorism är en stor utmaning och jag följer noggrant myndigheternas arbete inom detta område.

Stockholm den 16 juli 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.