Utvecklingen i Turkiet

Skriftlig fråga 2014/15:631 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-05
Överlämnad
2015-06-05
Anmäld
2015-06-08
Svarsdatum
2015-06-17
Sista svarsdatum
2015-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Turkiets utveckling under president Recep Tayyip Erdogan ger anledning att känna djup oro. Turkiet är ett stort och viktigt land med sitt strategiska läge, och landet besitter en central roll energi- och migrationspolitiskt för resten av Europa. Det är angeläget att den nuvarande utvecklingen vänds. Att döma av signaler i närtid finns det dock få skäl att vara optimistisk.

Civila organisationer som The Human Rights Foundation of Turkey (HRFT), vilka arbetar med mänskliga rättigheter och mot tortyr samt för överlevare av tortyr, har sett sitt arbete försvåras markant på grund av regimens motarbetande. I syfte att skrämma och straffa har HRFT drabbats av dyra och summariska böter relaterade till sin verksamhet. Organisationens arbete mot den växande förekomsten av tortyr i samband med myndighetsutövande i landet är impopulärt hos regimen. Mönstret går igen där för regimen obekväma röster tystas, hotas och skräms. Turkiet har idag det största antalet fängslade journalister. Enligt den internationella pressfrihetsorganisationen CPJ har Turkiet genom anti-terrorlagar ringat in obekväma organisationer och journalister i synnerhet för att kunna lagföra dem. Turkiet gör ingen distinktion mellan yttrandefrihet och terrorism.

Konsekvensen är en utbredd självcensur, en utbredd rädsla som förlamar Europas folkrika granne. I samband med att media ändå gör publiceringar, som när tidningen Cumhuriyet publicerade foton på vapenleveranser på väg till terroristorganisationer i Syrien, blir konsekvenserna märkbara. En visselblåsare avslöjade i dagarna omfattande planer på en massarrestering av journalister som följd av de publicerade fotografierna.

Sverige har en viktig roll att påverka och lyfta mänskliga rättigheter i olika sammanhang, men också att lyfta särskilda fall och vara tydliga. Utrikesministern har i tidigare kommentarer kring Turkiets medlemskapsförhandlingar för EU motiverat dess fortsättning utifrån möjligheten att utöva påtryckningar.

Organisationen HTRF hotas nu av böter som riskerar försvaga eller utradera verksamheten. Utan civilsamhällesorganisationer som jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter så kommer Turkiet gå mot en alltmer auktoritär regim där människors fri- och rättigheter beskärs. Min fråga är därför:

 

Vad kan utrikesministern göra för att organisationer som HRFT inte ska drabbas på det sätt som nu finns risk för?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:631 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/15:631 av Désirée Pethrus (KD) Utvecklingen i Turkiet

Désirée Pethrus har frågat vad jag kan göra för att civilsamhälles-organisationer i Turkiet inte ska drabbas av repressalier från statens

sida i syfte att försvåra deras verksamhet.

Först vill jag säga att det nyligen hållna parlamentsvalet genomfördes under ordnade former och bör kunna stärka förutsättningarna för en pluralistisk demokrati i Turkiet. Organisationer som Sverige stödjer bidrog aktivt till detta. Samtidigt riktas kritik på flera punkter, bland annat begränsningar och hot mot regeringskritiska medier samt frågetecken kring presidentens politiska roll. Sverige uppmanar turkiska myndigheter att åtgärda de slutliga rekommendationer som följer från OSSE:s och Europarådets valobservatörer.

EU-närmandet är den viktigaste möjligheten för Sverige och andra

EU-länder att stödja reformprocessen i Turkiet. Sverige bidrar till denna process, inte minst genom ett mångårigt reformsamarbete. Stödet innefattar även den organisation Pethrus nämner, Human Rights Foundation of Turkey, HRFT. De erhåller sedan ett flertal år så kallat kärnstöd från Sida för sin viktiga verksamhet med att behandla tortyr-offer och förebygga tortyr och illabehandling runtom i Turkiet. Den största delen av det svenska utvecklingssamarbetet utgörs av stöd till aktörer i civilsamhället.

Utöver det finansiella stödet har den svenska ambassaden i Ankara

en nära dialog med HRFT och ett flertal andra, rättighetsbaserade, civilsamhällesorganisationer i syfte att stödja dem samt föra dialog

med myndigheter.

I Turkiet har det politiska livet blivit alltmer polariserat och åtgärder från statens sida mot aktörer i civilsamhället tycks allt oftare ha politiska motiv. Detta är ett exempel på en oroande, nedåtgående trend inom mänskliga rättigheter som vi har kunnat skönja i Turkiet. EU och Sverige uttrycker kontinuerligt denna oro för utvecklingen i samtal med turkiska företrädare.

Vår förhoppning är att valresultatet, med det mer representativa parlamentet, kommer att innebära ett friare debattklimat. Sverige kommer fortsatt att stödja Turkiets reformprocess och EU-närmande. Det ligger i Sveriges intresse att fortsatt hålla en öppen dialog med Turkiet.

Stockholm den 17 juni 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.