Tågförbindelse Sandviken-Stockholm

Skriftlig fråga 2014/15:52 av Patrik Lundqvist (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-11-11
Överlämnad
2014-11-11
Anmäld
2014-11-12
Svarsdatum
2014-11-19
Sista svarsdatum
2014-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Det blir nu indragningar av direkttågen mellan Sandviken och Uppsala/Stockholm. Det motverkar den viktiga tanken om ytmässig arbetsmarknadsförstoring. Sandviken har fram till nu haft bra förbindelser med Uppsala/Stockholm där antalet byten minimerats, och därmed har också restiden minskat och resorna blivit enklare.

Detta har möjliggjort boende på en av orterna och arbete på en annan. SJ:s nu beslutade neddragning minskar Sandvikens utvecklingsmöjligheter. Sandvik AB, med en stor verksamhet i just Sandviken, har ett stort behov av att kunna rekrytera högutbildad personal från Stockholm/Uppsala för att kunna växa och även i fortsättningen vara en viktig motor i regionen. Möjligheterna att resa enkelt är därför viktiga för framför allt regionen men också landet. 

Konsekvenserna kan bli att de som arbetar i Sandviken väljer att i stället söka andra arbetsplatser i Stockholmsregionen och att vår region får svårare att attrahera människor som etablerat sig där efter studier på universiteten. Det för regionens framtida utveckling så viktiga utbytet på forskningsområdet riskerar att försämras om det blir svårare för forskare i Stockholm/Uppsala att träffa dem som är etablerade runt våra företag i regionen och besöka verksamheterna.

Min fråga till närings- och innovationsministern är om han har för avsikt att vidta åtgärder för att med en omfattande och välfungerande tågtrafik på nämnda sträcka upprätthålla regionens utvecklingsförutsättningar.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:52 besvarad av Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister

Dnr N2014/4650/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:52 av Patrik Lundqvist (S) Tågförbindelse Sandviken-Stockholm

Patrik Lundqvist har frågat närings- och innovationsministern om han har för avsikt att vidta åtgärder för att med en omfattande och välfungerande tågtrafik på sträckan Sandviken-Stockholm upprätthålla regionens utvecklingsförutsättningar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag har full förståelse för att många blir besvikna när tåglinjer läggs ned. SJ startade för cirka 10 år sedan en direkt förbindelse från Sandviken till Stockholm via Uppsala och Arlanda genom att förlänga ett morgontåg från Gävle. Trafiken bedrivs som en del av SJs kommersiella trafik. Beläggningen efter 10 års trafik är enligt SJ mycket låg, vilket har medfört att SJ inte längre anser sig kunna bedriva trafiken på kommersiell grund.

Efter att den nya kollektivtrafiklagen trätt i kraft den 1 januari 2012 ges nya möjligheter för två eller flera regionala kollektivtrafikmyndigheter att i samverkan organisera länsöverskridande kollektivtrafik i form av exempelvis tågtrafik i de fall trafiken är ägnad att tillgodose resenärernas behov av arbetspendlande.

Det finns således möjlighet för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att organisera en väl fungerande kollektivtrafik i regionen även i de fall resandeunderlaget inte räcker till för att motivera en kommersiellt bedriven tågtrafik.

Samarbetsregeringen prioriterar järnvägen genom att stärka järnvägsunderhållet med ytterligare ca fem miljarder kronor under mandatperioden. Regeringen avser även vidta åtgärder för att staten ska ta det samlade ansvaret för kontroll och utförande vid underhållet av de svenska järnvägarna. En fungerande järnväg för både gods och persontransporter är en del i regeringens politik för att Sverige ska uppnå EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Stockholm den 18 november 2014

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.