Återfall i brott

Skriftlig fråga 2014/15:460 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-23
Överlämnad
2015-04-23
Anmäld
2015-04-24
Svarsdatum
2015-05-06
Sista svarsdatum
2015-05-06
Besvarad
2015-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen presenterade Riksrevisionen en granskningsrapport med titeln Återfall i brott – hur kan samhällets samlade resurser användas bättre?

Det var dyster läsning. En av Kriminalvårdens viktigaste uppgifter är att minska återfallen i brott. Närmare 40 procent av alla dömda återfaller i brott inom tre år, för dem som har suttit i fängelse är det ca 70 procent. Så här har det sett ut under lång tid; återfallen minskar inte.

Detta innebär stort mänskligt lidande, både för brottsoffer och för gärningsmän, samt stora kostnader för samhället. Granskningen visar att de återfallsförebyggande insatserna är för få, samt att de inte görs när det behövs utan alldeles för sent. Det saknas helhetssyn och långsiktig planering. Det råder också osäkerhet om vem som skall stå för kostnaderna vid olika åtgärder.

Samverkan mellan Kriminalvården och andra aktörer, såsom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, socialtjänsten, vården samt civilsamhället måste bli bättre.

Uppföljningen är alldeles för kortsiktig och utspridd hos olika aktörer. I förlängningen innebär detta stora onödiga kostnader för samhället. Än värre är att det stora antalet återfall i brott innebär att många oskyldiga människor blir utsatta för brott, vilket innebär stort mänskligt lidande och i vissa fall förstörda liv.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

Vilka initiativ kommer ministern att ta för att minska återfallen i brott?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:460 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister

Dnr Ju2015/3742/Statssekr

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:460 av Ellen Juntti (M) Återfall i brott

Ellen Juntti har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att minska återfallen i brott. Bakgrunden till frågan är Riksrevisionens nyligen presenterade rapport ”Återfall i brott – hur kan samhällets samlade resurser användas bättre?”.

Att minska risken för återfall i brott är en prioriterad fråga för regeringen. I det arbetet har Kriminalvården en central roll där verkställigheten ger en unik möjlighet att samordna och fokusera insatser kring individen. Övergången från anstalt till frihet är en särskilt kritisk tid när det kommer till risken för att återfalla i brott. En väl planerad utslussning från anstalt är en mycket viktig del i det återfallsförebyggande arbetet. Regeringen följer därför särskilt noga Kriminalvårdens insatser för att utveckla arbetet med utslussning.

Merparten av de klienter som tas in i anstalt avtjänar fängelsestraff som är kortare än ett år. Det innebär att Kriminalvården endast under en begränsad tid har möjlighet att vidta åtgärder som är anpassade till klienternas behov. Samverkan med andra aktörer, t.ex. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommuner och landsting är därför är en viktig framgångsfaktor för ett väl fungerande återfallsförebyggande arbete.

Jag och regeringen vill dock ta ett större och bredare grepp om det återfallsförebyggande arbetet och samverkan med andra aktörer. Exempelvis tror jag att det finns ett betydligt större utrymme att involvera socialt ansvarstagande företag och civilsamhällets organisationer i arbetet.

Vidare finns det potential att förbättra det brottsförebyggande arbetet. Regeringens ambition är att det ska finnas ett strukturerat brottsförebyggande arbete över hela landet. Ett välfungerande brottsförebyggande arbete har stor betydelse för att förebygga återfall och för andra viktiga verksamheter på området, t.ex. avhopparverksamhet och verksamheter som syftar till att förebygga nyrekrytering av unga till en kriminell livsstil.

Riksrevisionen pekar i sin rapport på en rad viktiga frågor som rör samverkan när det handlar om att förebygga återfall i brott. Innehållet i rapporten bereds för närvarande i Regeringskansliet och regeringen kommer i höst att lämna en redovisning till riksdagen med anledning av Riksrevisionens iakttagelser.

Stockholm den 5 maj 2015

Morgan Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.