Till innehåll på sidan

Krav på AP-fonderna att redovisa utsläpp av växthusgaser

Skriftlig fråga 2014/15:335 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-20
Överlämnad
2015-03-20
Anmäld
2015-03-24
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01
Besvarad
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Enligt Världsnaturfonden ökar AP-fondernas innehav i kol-, olje- och gasbolag tvärtemot vad klimatet kräver. Första, Tredje och Sjunde AP-fonden har ökat sina kolinnehav under de senaste 18 månaderna med 5,2 miljarder kronor, medan Andra och Fjärde AP-fonden glädjande nog har minskat sina innehav med 1,7 miljarder kronor. Totalt sett innebär detta dock en ökning med 3,2 miljarder kronor. En förklaring som Sjunde AP-fonden avger är att om investeringarna överlag ökar i kolindustrin så gör deras investeringar det också. De granskar inte enskilda bolag.

Detta innebär förstås att AP-fondernas innehav bidrar till stora utsläpp av växthusgaser.

Min fråga till statsrådet Per Bolund blir därför följande:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att AP-fonderna ska redovisa beräknade utsläpp av växthusgaser för sina investeringar?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:335 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2015/1537

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:335 av Ulla Andersson (V) Krav på AP-fonderna att redovisa utsläpp av växthusgaser

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att
AP-fonderna ska redovisa beräknade utsläpp av växthusgaser för sina investeringar.

Ansvaret för AP-fondernas verksamhet och investeringsbeslut ligger enligt lag på AP-fondernas styrelser. Det är därför inte möjligt för regeringen att ge AP-fonderna i uppdrag att redovisa beräknade utsläpp av växthusgaser för sina investeringar.

Regeringen anser däremot att det är av stor vikt med transparens när det gäller kapitalförvaltning generellt. Som ett led i detta, beslutade regeringen nyligen ett tilläggsdirektiv till Utredningen om en översyn av fondregelverket (Fi 2014:15). Utredaren gavs i uppdrag att även föreslå åtgärder för att förbättra informationsgivningen och jämförbarheten kring hur fondförvaltare integrerar hållbarhetsaspekter i sin förvaltning, såsom miljö- och klimatfrågor, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och bekämpning av korruption (dir. 2014:158).

Eftersom regeringen tycker att det är viktigt med transparens när det gäller fondförvaltning så är det med glädje som regeringen konstaterar att Första–Fjärde AP-fonderna under 2014 genomfört beräkningar av sitt koldioxidavtryck för de noterade aktieportföljerna. Resultatet har redovisats antingen i årsredovisningen eller i ägarrapporten för 2014. Dessutom har Första, Tredje och Fjärde AP-fonderna skrivit på Montreal Carbon Pledge, vars syfte är att arbeta för att öka transparensen när det gäller redovisning av koldioxidavtryck för investeringsportföljer.


Sjätte AP-fonden har genomfört sin första klimatanalys av 80 procent av portföljen av onoterade tillgångar. Analysen syftar till att beräkna omfattningen av de koldioxidutsläpp Sjätte AP-fonden finansierar genom sina investeringar. Sjunde AP-fonden har fr.o.m. 2014 beslutat att den normbaserade grundmodellen som fonden använder när det gäller hållbar och ansvarsfull kapitalförvaltning ska kompletteras med tematiskt fördjupningsarbete.

Stockholm den 1 april 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.