FN-insats för att bekämpa Isil

Skriftlig fråga 2014/15:26 av Robert Halef (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-17
Överlämnad
2014-10-19
Anmäld
2014-10-21
Svarsdatum
2014-10-29
Sista svarsdatum
2014-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Striderna i Kobane, eller Ayn al-Arab, som staden heter på arabiska, i norra Syrien skakar oss alla. Över 200 000 kurder, kristna och andra folkgrupper har flytt staden i riktning mot Turkiet.

Kobane är belägrat av Isil, en extrem jihadistgrupp som mördar oskyldiga människor brutalt. Ödet som yazidierna i staden Sinjar och kristna i staden Mosul i Irak gick till mötes är avskyvärt och är inget annat än folkrättsbrott.  Om inget sker riskerar vi en mänsklig katastrof, då 10 000 kurder fortfarande är kvar i Kobane.

Staden Kobane och kurderna som är kvar behöver humanitärt stöd, och Turkiet bör, som de gör i dagsläget, behålla gränsen öppen med en korridor för dem som behöver ta sig över till Turkiet.

FN:s säkerhetsråd bör omgående fatta beslut om gemensamma militära insatser mot Isil, som är ett hot mot mänskligheten, inte enbart mot invånarna i regionen.

Min fråga till utrikesministern är:

På vilket sätt kommer ministern och Sverige att genom EU och FN:s säkerhetsråd påskynda en FN-ledd och mer samordnad internationell insats mot Isil?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:26 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:26 av Robert Halef (KD) FN-insats för att bekämpa ISIL

Robert Halef har frågat mig på vilket sätt jag och Sverige genom EU

och FN:s säkerhetsråd kommer att påskynda en FN-ledd och mer samordnad internationell insats mot ISIL.

Som regeringen tidigare har uttryckt är vi djupt oroade över utvecklingen och de övergrepp som ISIL gör sig skyldigt till (svar på riksdagsfråga 2014/15:2 av Hans Linde och 2014/15:3 av Fredrik Malm). Vi fördömer i kraftiga ordalag ISIL och dess hänsynslösa agerande. Rapporter visar på grova, systematiska och omfattande övergrepp av de mänskliga rättigheterna och överträdelser av internationell humanitär rätt. De skyldiga måste ställas till svars.

Två saker måste nu hanteras parallellt. Det handlar dels om att hantera den akuta krisen, dels om att långsiktigt agera för en politisk lösning.

För att hantera den akuta krisen är Sveriges primära bidrag vårt humanitära stöd till de drabbade. Sedan 2011 har vi bidragit med mer än 1,3 miljarder kronor i humanitärt stöd för att hjälpa människor på plats.

Nyligen gavs ytterligare ett svenskt bidrag om drygt 100 miljoner kronor, det var en öronmärkning av delar av vårt kärnstöd till World Food Program till förmån för Syrien. Vi har även tagit emot över 55 000 asylsökande från Syrien, vilket är flest i EU. Vi uppmanar alla länder att hålla gränserna öppna för flyktingarna.

Vi stöder även de ansträngningar som görs av mer än sextio länder för att bekämpa ISIL. De militära insatserna är nödvändiga, men de kommer inte ensamma att lösa problemet på sikt. För en hållbar lösning krävs intensifierade ansträngningar på flera områden.

Framväxten av ISIL har sin grund i konflikten i Syrien och det svåra politiska läget i Irak. De militära insatserna mot ISIL måste därför åtföljas av intensifierade ansträngningar för en långsiktig politisk lösning i Syrien och stöd till den nya regeringen i Bagdad. Sverige har i EU och FN sedan konfliktens början arbetat i denna riktning.

FN har en viktig roll att spela i fredsansträngningarna. Genom FN:s rådgivande mission Irak (UNAMI) och FN:s särskilda sändebud för Syrienkrisen, Staffan de Mistura, verkar FN aktivt för politiska lösningar på konflikterna och i kampen mot ISIL. FN:s säkerhetsråd är engagerat och har nyligen antagit två resolutioner. I augusti antogs resolution 2170 om ISIL och Al-Nusra, som fokuserar på att motverka finansiering och tillförsel av utländska stridande. Sedan tidigare är ISIL och Al-Nusra listade som organisationer under al-Qaidasanktionerna. I september antog säkerhetsrådet resolution 2178 om utländska stridande, som inriktas på ökat internationellt samarbete, förebyggande av våldsam extremism och krav på medlemsstaterna att bland annat kriminalisera sådant resande som företas i syfte att delta i terroristverksamhet. En uppföljning till detta möte väntas äga rum i november i år.

Det är samtidigt djupt beklagligt att säkerhetsrådet inte har förmått att ta sitt ansvar för att stoppa konflikten i Syrien, som har gjort landet till en fristad för ISIL. Ett tungt ansvar vilar på Ryssland, som tillsammans med Kina har lagt in sitt veto mot fyra resolutioner om Syrien i säkerhetsrådet.

Regeringen kommer fortsatt att agera i och genom FN, EU och nationellt för att bidra till politiska lösningar på konflikterna. Jag avser att ha fortsatt nära kontakt med FN-sändebudet Staffan de Mistura för att, där så bedöms möjligt, bistå i fredsansträngningarna och identifiera möjliga ytterligare svenska insatser. Ett led i detta är att söka få ökat genomslag för säkerhetsrådets resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Kvinnors delaktighet kommer att vara avgörande för att nå varaktig fred.

För att FN:s fredsansträngningar ska bli framgångsrika krävs också ett aktivt och konstruktivt samarbete som inkluderar regionala aktörer. Utan det kommer det att vara svårt att finna hållbara politiska lösningar både i Irak och i Syrien.

Sverige deltog aktivt i utformningen av den strategi för kampen mot terrorismen och utländska stridande i Irak och Syrien som EU:s utrikesministrar antog den 20 oktober. Syftet med strategin är att bidra till att strategiskt besegra ISIL och Al-Nusra samt att vara en del av den övergripande politiska lösningen.

Stockholm den 29 oktober 2014

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.