Trafikverkets planerade banunderhåll

Skriftlig fråga 2014/15:187 av Emma Wallrup (V)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2015-02-02
Anmäld
2015-02-05
Sista svarsdatum
2015-02-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

SJ:s vd Crister Fritzon har påtalat att Trafikverkets utspel om att viktiga insatser för järnvägen och resenärerna avbryts på grund av att höstens budgetbeslut i riksdagen inte är acceptabelt och trovärdigt, detta eftersom inte 2015 års banarbeten hade presenterats innan budgeten var tagen.

SJ påtalar att det är bekymmersamt att ett antal underhållssatsningar som är tänkta att ge en ökad stabilitet och punktlighet nu avbryts. Det är särskilt problematiskt när investeringarna uteblir på landets stambanor. Det är också ett problem att Trafikverket inte utnyttjar de tillfällen som tågoperatörerna lång tid i förväg bereder för underhållsarbeten. Det är än mer destruktivt eftersom inte heller gods- eller persontransporter blir utförda på dessa tider.

Det som berörs är:

  • På Södra stambanan mellan Hässleholm och Lund skjuter Trafikverket upp kontaktledningsbyten trots att det är en sträcka med stora driftsstörningar med tät pendel- och fjärrtågtrafik. Detta är ett arbete som har planerats under en flerårsperiod och som inte kan vara avhängigt höstens budget enligt SJ.
  • Spårbytet mellan Boden och Bastuträsk avbryts. Detta är allvarligt eftersom det stör både godstrafik och långväga persontrafik.
  • Trafikverket drar in trädsäkring vid sträckan Södertälje–Järna, Göteborg–Skövde–Hallsberg–Stockholm, Malmö–Lund–Linköping–Norrköping–Stockholm, vilka är viktiga linjer.
  • Trafikverket avbryter satsningen på trafikinformation, vilket är viktigt för resenärerna vid störningar. Även detta är insatser som har planerats under en längre tid.

 

Jag vill med grund i ovanstående fråga statsrådet om satsningar som har planerats länge verkligen kan dras tillbaka av Trafikverket samt om anledningen till att myndigheten agerar på detta sätt.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:187 besvarad av Anna Johansson (S), statsråd

Dnr N2015/1292/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:187 av Emma Wallrup (V) Trafikverkets planerade banunderhåll

Emma Wallrup har frågat mig om underhållssatsningar inom järnvägen som Trafikverket sedan länge planerat kan dras tillbaka av Trafikverket samt om anledningen till att myndigheten agerar på detta sätt.

Trafikverket har tagit fram ett förslag till hur underhållsmedel för järnvägen för perioden 2015–2018 kommer att användas. Det är ett arbete som pågick under en stor del av 2014 men med ökad intensitet under hösten.

Den prioritering som gjorts av underhållsmedel för järnvägen följer den nationella trafikslagsövergripande planen för utveckling av transportsystemet för perioden 2014–2025 som beslutades av den förra regeringen i april 2014. Det innebär att säkerhetsrelaterade åtgärder prioriteras högst, därefter åtgärder för att förbättra punktlighet och robusthet för järnvägstrafiken. I den nationella planen fastslås att åtgärder ska koncentreras till storstadsområden och större stråk.

Riksdagens beredning av budgeten för 2015 resulterade i att regeringens förslag till utökade resurser för järnvägsunderhåll inte fick stöd av en majoritet i riksdagen. Det beklagar jag. För Trafikverkets del innebär detta att tidigareläggningar av angelägna underhålls- och reinvesteringsprojekt inte kan möjliggöras.

Regeringen kommer dock att fortsatt ha fokus på att förbättra järnvägens funktion och på järnvägsunderhåll. Det handlar bland annat om att vidta åtgärder för att staten ska ta det samlade ansvaret för kontroll och utförande vid underhållet av de svenska järnvägarna.

Stockholm den 18 februari 2015

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.