Åtgärder mot bankernas övervinster

Skriftlig fråga 2014/15:179 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-01-28
Överlämnad
2015-01-29
Anmäld
2015-02-03
Svarsdatum
2015-02-04
Sista svarsdatum
2015-02-04
Besvarad
2015-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

De svenska hushållens skuldsättning riskerar stabiliteten i ekonomin. Framför allt är det bolånen som ökat som andel av bankernas utlåning. De står i dag för nästan hälften av bankernas utlåning och utgör därmed också en otroligt stor del av bankernas vinster.

Räntenettot har för bankernas del blivit en kassako till bolånekundernas förtvivlan. För varje miljon som lånas ut till en bostad görs en vinst på ca 6 000 kronor samtidigt som bolånekunder har svårt att betala och klara av sina lånekostnader och därmed får avstå att amortera.

Nu diskuteras amorteringskrav, ett frivilligt sådant från bankernas sida. För att det ska få bättre effekt på hushållens skuldsättning måste åtgärder också vidtas mot bankernas övervinster.

Ett sådant krav kan vara att tvinga bankerna att utgå från reporäntan eller Stibor i sina förhandlingar med bolånekunden. Det skulle stärka bolånekunden i dennes förhandlingar gentemot banken. Alla eventuella påslag som förhandlats fram med kunden måste sedan redovisas skriftligt och var för sig. Ett sådant system finns i Finland. Förutom att det ökar transparensen gentemot kunderna så skulle det också minska bankernas övervinster, vilket vore välkommet.

Min fråga till statsrådet Per Bolund blir därför:

 

Avser statsrådet att vidta liknande åtgärder som Finland har, och som beskrivits ovan, för att möjliggöra för bolånekunderna att få lägre kostnader och därmed bättre möjligheter att amortera ned sina lån?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:179 besvarad av Per Bolund (MP), statsråd

Dnr Fi2015/556

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:179 av Ulla Andersson (V) Åtgärder mot bankernas övervinster

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att bankerna ska tvingas utgå från reporäntan eller Stibor i förhandlingar om bolåneräntan med bolånekunder.

Regeringen anser att bankkunderna ska ha en stark ställning och god tillgång till information för att kunna förhandla om bolåneräntan med bankerna. Regeringen har därför i regleringsbrevet till Finansinspektionen för budgetåret 2015 instruerat Finansinspektionen att presentera en redogörelse för kreditinstitutens kreditgivning och kreditvillkor till hushållen.

Utöver det så har Finansinspektionen i september 2014 remitterat ett föreslag om nya föreskrifter och allmänna råd som innebär att det blir obligatoriskt för banker och kreditmarknadsföretag att redovisa den genomsnittliga bolåneräntan som kunderna betalar på olika löptider. Anledningen är att de räntor som företagen marknadsför i dag, så kallade listräntor, kan vara högre än de faktiska räntorna. Finansinspektionen har föreslagit att föreskrifterna och de allmänna råden ska träda ikraft under våren 2015.

Regeringen anser att en ökad transparens på bolånemarknaden kommer att bidra till att konsumenternas ställning stärks och därmed medverka till ökad konkurrens mellan bankerna. Regeringen följer kontinuerligt utvecklingen av konsumenternas ställning på bolånemarknaden och ser det som en viktig fråga. Ett införande av regler om att en förhandling om bolåneräntan ska utgå från exempelvis reporäntan eller Stibor är dock för närvarande inte aktuellt.

Stockholm den 4 februari 2015

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.