Stölder från byggarbetsplatser

Skriftlig fråga 2014/15:147 av Krister Hammarbergh (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-12-19
Överlämnad
2014-12-20
Sista svarsdatum
2015-01-05
Svarsdatum
2015-01-08
Besvarad
2015-01-08
Anmäld
2015-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Stölder från landets byggarbetsplatser kostar samhället miljardbelopp varje år. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) inträffade förra året drygt 5 400 fall. Branschen gör dock gällande att mörkertalen är stora eftersom självriskerna är så höga – i vissa fall uppemot 300 000 kronor – att det ibland inte lönar sig att utnyttja sin försäkring. Risken är stor att brottet då inte heller polisanmäls.

Nu finns det också tecken på att värdet av det stulna godset ökar.

Kablar med kopparinnehåll stjäls i stor omfattning. I byggets slutskede stjäls också ofta vitvaror som monterats in inför slutbesiktningen.

Kostnaderna för stölderna blir ofta höga i och med att det förutom värdet av det stulna också leder till förseningar av byggprojekten. Enligt en rapport från Svenska byggbranschens utvecklingsfond kostar stölderna byggbolagen 1,4 miljarder kronor årligen. I slutändan blir det de boende som får stå för kostnaden.

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stävja den negativa utvecklingen och säkerställa att polisen – i samarbete med branschen – kan förebygga och utreda fler brott av den här typen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:147 besvarad av Anders Ygeman (S), statsråd

Dnr Ju2014/7926/Statssekr

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:147 av Krister Hammarbergh (M) Stölder från byggarbetsplatser

Krister Hammarbergh har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stävja den negativa utvecklingen kring stölder från byggarbetsplatser och hur jag ska säkerställa att polisen i samarbete med branschen kan förebygga och utreda fler brott av denna typ.

Stölder från byggarbetsplatser omsätter stora värden varje år. De måste bemötas genom brottsförebyggande åtgärder i samarbete mellan branschen och polisen och genom andra brottsbekämpande insatser.

Stölder från byggarbetsplatser är inte sällan en del av den organiserade brottsligheten. Det krävs ofta en form av organisation bakom stölderna för att stöldgodset ska kunna omsättas till pengar. Polisen har sedan flera år tillbaka ett väl strukturerat samarbete med andra myndigheter, lokalt och nationellt, inom ramen för bekämpningen av den organiserade brottsligheten. Under 2014 har polisen i samarbete med ett flertal andra myndigheter, kommunala miljöförvaltningar och Europol genomfört gemensamma operationer på området. Vid insatserna beslagtogs misstänkt stöldgods som t.ex. koppar, verktyg och maskiner. Insatserna var en del av den av Europol initierade ”Action day metal theft”.

Metallstölder, som är ett vanligt inslag i stölder från byggarbetsplatser, utgör ett prioriterat område inom ramen för polisens nationella satsning mot mängd- och seriebrott. Utvecklingscentrum vid polisregion Bergslagen har i dag sakkunnigansvar för metallstölder vilket innebär ett ansvar att hitta nya arbetssätt, att informera i metodfrågor samt bistå med råd, information eller utbildning inom Polismyndigheten.

Ett exempel på brottsförebyggande initiativ på området är användningen av s.k. märk-dna, vilket är en typ av märkning av värdeföremål för att underlätta upptäckt av stöldgods. Polisen och Statens kriminaltekniska laboratorium har under 2014 arbetat fram riktlinjer för att kunna detektera märk-dna vid misstanke om brott.

I den nyligen avslutade utredningen Handel med begagnade varor och med skrot – vissa kontrollfrågor (SOU 2014:72) lämnas också förslag som bl.a. syftar till att försvåra handel med stulna metaller. Utredningen bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen har tydligt markerat att myndigheterna ska ytterligare förstärka och utveckla sina insatser på brottsutredningsområdet för att öka brottsuppklaringen. Organisationsreformen av polisen den 1 januari 2015 skapar rent allmänt förutsättningar för en mer enhetlig och flexibel polisverksamhet med en effektivare styrning och tydligare lokal förankring. Polisen får därmed bättre förutsättningar för att förbättra sin effektivitet, både generellt och när det gäller bekämpning av stölder från byggarbetsplatser. Jag kommer naturligtvis att noga följa hur intentionerna med reformen får genomslag och vid behov vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 8 januari 2015

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.