Regeringens ansvar för vänthallar

Skriftlig fråga 2022/23:96 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-30
Överlämnad
2022-12-01
Anmäld
2022-12-02
Svarsdatum
2022-12-07
Sista svarsdatum
2022-12-07
Besvarad
2022-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

För att få fler att åka med kollektivtrafiken finns det flera saker vi behöver göra. En av sakerna vi behöver säkerställa är trygga stationer där resenärer kan vänta och söka skydd från vädret i den bitande vinterkylan. När det kommer till tågstationer har staten genom bolaget Jernhusen AB uppdraget att säkerställa tillgången på stationer på strategiskt viktiga platser. 

I dag finns det 37 stationer som Jernhusen ansvarar för runt om i Sverige. Utöver dessa finns det även runt 135 vänthallar som hanteras genom bolaget Svenska Reseterminaler. Dessa väntsalar ägs av en rad olika stationsägare, men Svenska Reseterminaler ansvarar, i dialog och avtal med stationsägaren, för att dessa salar är trivsamma, trygga och funktionella.

Ofta fungerar det bra, och vänthallarna är trygga och funktionella. Men så är det tyvärr inte överallt. Exempelvis kunde vi den 25 november läsa i Hudiksvalls Tidning att fyra resenärer blivit inlåsta efter att dörren gått i baklås på Hudiksvalls vänthall. I vänthallen finns ingen fungerande toalett eller annan service för resenärer. Det här bidrar till att färre känner sig trygga att vänta på tåget i vänthallen.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att resenärer på likvärdiga villkor ska ha tillgång till väntsalar med faciliteter som wc och kunna vistas tryggt och säkert i väntan på tåg?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:96 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

N2022/02237 Närings departementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:96 av Jim Svensk Larm (S)
Regeringens ansvar för vänthallar

Jim Svensk Larm har frågat infrastruktur- och bostadsministern vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att resenärer på likvärdiga villkor ska ha tillgång till väntsalar med faciliteter som wc och kunna vistas tryggt och säkert i väntan på tåg.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jernhusen AB och dess dotterbolag Svenska Reseterminaler AB bedriver verksamhet på en avreglerad järnvägsmarknad med flera olika aktörer. Bolagen ska agera affärsmässigt och utifrån bland annat statens ägarpolicy som till exempel anger att bolag med statligt ägande ska agera föredömligt och agera på ett sätt som gör att de åtnjuter offentligt förtroende. Bolagen lyder under samma lagar som privatägda bolag, till exempel aktiebolagslagen (2005:551). I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet.

Frågor rörande vilka funktioner som ska finnas i de väntsalar som Jernhusen AB eller Svenska Reseterminaler AB ansvarar för och hur driften av dessa funktioner på bästa sätt sköts är operativa frågor för bolagens respektive ledningar och styrelser att hantera och är inte ägarfrågor. Det noteras utifrån information från bolagen att de funktioner som ska finnas i de väntsalar som Svenska Reseterminaler AB ansvarar för regleras i bolagets avtal med stationsägare och trafikföretag och att väntsalarna ska vara inredda med de funktioner som ingår i det basutbud som transportbranschen gemensamt har kommit överens om, beroende på stationernas förutsättningar. Jag har förtroende för att bolagen kontinuerligt arbetar för att säkerställa att de väntsalar som de ansvarar för är trygga och funktionella inom ramen för gällande avtal, branschöverenskommelser, lagar och förordningar.

Stockholm den 7 december 2022

Elisabeth Svantesson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.