Till innehåll på sidan

Irans medverkan i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Skriftlig fråga 2022/23:375 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-20
Överlämnad
2023-02-21
Anmäld
2023-02-22
Svarsdatum
2023-03-01
Sista svarsdatum
2023-03-01
Besvarad
2023-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I början av mars 2022 nåddes vi av nyheten att över 100 diplomater från ett fyrtiotal länder gick ut från ett FN-möte med FN:s råd för mänskliga rättigheter i samband med att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll sitt tal. Aktionen var en protest mot Rysslands invasion av Ukraina, och resultatet var att enbart ett fåtal diplomater, från länder som Syrien, Kina och Venezuela, lämnades kvar i rummet tillsammans med den ryske FN-ambassadören i Genève, Gennadij Gatilov.

Den 27 februari är det återigen dags för den årliga invigningen av FN:s råd för mänskliga rättigheter, och denna gång kommer en annan utrikesminister att hålla tal, nämligen Hossein Amir-Abdollahian, som representerar den illegitima skurkregimen i Iran.

Mot bakgrund av att Amir-Abdollahian är en del av den regering som i skrivande stund misshandlar, våldtar, stympar, fängslar, torterar och dödar sina egna frihetstörstande invånare för att de önskar något så självklart som fundamentala mänskliga rättigheter kan man med rätta fråga sig vad vederbörande gör där. Det vore djupt olyckligt om hans närvaro lämnades utan att den fria världen agerade, varför det också vore lämpligt med ett liknande agerande som hans ryske motsvarighet fick uppleva.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Tobias Billström att svara på följande fråga:

 

På vilket sätt avser den svenska regeringen att agera mot den iranske utrikesministerns tal i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och anser ministern att det vore bra med ett liknande bemötande som Sergej Lavrov fick våren 2022?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:375 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)


Svar på fråga 2022/23:375 av Markus Wiechel (SD)
Irans medverkan i FN:s råd för mänskliga rättigheter

Markus Wiechel har frågat mig på vilket sätt den svenska regeringen avser att agera mot den iranske utrikesministerns tal i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och om jag anser att det vore bra med ett liknande bemötande som Sergej Lavrov fick våren 2022.

Sverige ser mycket allvarligt på situationen i Iran och repressionen mot demonstranter, inte minst kvinnor och flickor, som under flera månader stått upp för sina mänskliga rättigheter. Vi har kontinuerligt framfört tydliga budskap om detta i våra bilaterala kontakter med iranska företrädare på olika nivåer, inklusive på ministernivå.

Sverige har tillsammans med övriga EU med full kraft fördömt Irans agerande, och EU har sedan oktober 2022 antagit fem nya sanktionspaket med listningar riktade mot individer och enheter som är direkt ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran.

FN:s råd för mänskliga rättigheter spelar en viktig roll för att uppmärksamma och följa upp MR-situationen i Iran, inte minst vad gäller ansvarsutkrävande. Sverige stödde beslutet att upprätta en oberoende undersökningsmekanism (Fact Finding Mission) för att undersöka Irans agerande i samband med protesterna, som fattades vid specialsessionen för Iran i MR-rådet den 24 november 2022. Vi ser fram emot att ta del av dess återrapportering i juni.

Som EU-ordförande verkar regeringen för att stödja en kraftfull, sammanhållen och tydlig EU-linje gentemot Iran.

Det centrala är att Sverige och EU fortsatt tydligt fördömer de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i Iran och vidtar de åtgärder som bedöms ha störst möjligheter att påverka situationen i positiv riktning. Varje situation bedöms individuellt. Det är därför svårt att dra generella paralleller med reaktionen på Rysslands invasion av Ukraina.

Sverige fortsätter att göra allt vi kan för att bidra till ett starkt internationellt tryck med förutsättning att effektivt motverka repressionen, och till stöd för det iranska folkets krav på mänskliga rättigheter.

Stockholm den 28 februari 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.