Översyn av skolpliktsbrytande bestämmelser

Skriftlig fråga 2022/23:175 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-15
Överlämnad
2022-12-15
Anmäld
2022-12-16
Svarsdatum
2022-12-29
Sista svarsdatum
2022-12-29
Besvarad
2022-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Efter Ystadsfallet, där föräldrarna i en fembarnsfamilj höll barnen från skolan i många år genom att ge sken av att familjen befann sig utomlands, granskade Riksrevisionen hur de skolpliktsbrytande bestämmelserna i skollagen fungerar, vilket stöd Skolverket erbjuder för tillämpningen och hur bestämmelserna tillsynas. Granskningen omfattade tre skolpliktsbrytande bestämmelser: ledighet, varaktig vistelse utomlands och fullgörande av skolplikten på annat sätt. Granskningen visar sammanfattningsvis att det fungerar dåligt och att det fungerar olika.

Därför rekommenderade Riksrevisionen följande: ”Regeringen bör ta initiativ till att ändra bestämmelserna i skollagen och då beakta hur långa ledighetsbeslut en rektor ska kunna ta, om en möjlighet till sanktionsavgift bör införas i skollagen och om bestämmelsen om varaktig vistelse utomlands enbart ska vara tillämplig för barn till statligt anställda som är stationerade utomlands.”

I behandlingen av regeringens skrivelse tillkännagav en enig riksdag att regeringen ska följa Riksrevisionens rekommendation.

Skolplikten är viktig. Därför är det ännu viktigare att de pliktbrytande bestämmelserna är tydliga och tillämpas likvärdigt över landet.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Tänker statsrådet ta initiativ till att ändra nämnda bestämmelser i skollagen, och, om hon tänker det, när kan vi förvänta oss att ett sådant initiativ tas?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:175 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/03926 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:175 av Linus Sköld (S)
Översyn av skolpliktsbrytande bestämmelser

Linus Sköld har frågat mig om jag tänker ta initiativ till att ändra skollagens bestämmelser om ledighet, varaktig vistelse utomlands och fullgörande av skolplikten på annat sätt, och, om jag tänker det, när ett sådant initiativ kan förväntas tas.

Jag vill inledningsvis understryka att det är av yttersta vikt att alla barn får sin rätt till utbildning tillgodosedd och att kommunerna uppfyller sina skyldigheter när det gäller skolpliktsbevakningen. Att föräldrar håller sina barn från skolan är mycket allvarligt. Jag håller därför med Linus Sköld om vikten av att bestämmelserna är tydliga och att de tillämpas likvärdigt över landet.

Riksrevisionen har genomfört en granskning om undantag från skolplikten. Inom ramen för granskningen har Riksrevisionen bl.a. undersökt om regering och statliga myndigheter har säkerställt att det existerande regelverket när det gäller skollagens bestämmelser om ledighet, fullgörande av skolplikt på annat sätt och upphörande av skolplikten och tillämpningen av det fungerar enligt lagstiftarens intentioner. Riksrevisionens övergripande slutsats är att skollagens bestämmelser i dessa delar inte tillämpas i enlighet med lagstiftarens intentioner (Undantag från skolplikten – regler, tillämpning och tillsyn RIR 2019:37).

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att ta initiativ till att ändra bestämmelserna i skollagen och då beakta dels hur långa ledighetsbeslut en rektor ska kunna ta, dels om det i skollagen bör införas en möjlighet till sanktionsavgift, dels om bestämmelsen om varaktig vistelse utomlands enbart ska vara tillämplig för barn till statligt anställda som är stationerade utomlands.

Som Linus Sköld anger i sin fråga har riksdagen tillkännagett för regeringen att regeringen ska följa den rekommendation som Riksrevisionen lämnar till regeringen i granskningsrapporten (bet. 2020/21:UbU3 punkt 2, rskr. 2020/21:14). Den tidigare regeringen meddelade riksdagen att den avsåg att påbörja en analys av Riksrevisionens rekommendationer under 2022 (skr. 2021/22:75). Den nuvarande regeringen fortsätter arbetet med att analysera rekommendationerna och avser därefter återkomma i frågan.

Stockholm den 28 december 2022

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.