Bostadsfrågan vid ökad anvisning

Skriftlig fråga 2021/22:815 av Roger Hedlund (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Regeringen vill avveckla EBO på grund av att den försvårat integrationen i Sverige. Att detta ska utredas aviserades via ett pressmeddelande den 11 januari.

I ett uttalande i Aftonbladet från integrations- och migrationsministern samma dag framgick att regeringen utgår från att förslaget skall leda till en jämnare fördelning av ansvaret bland kommunerna. Detta då flera asylsökanden på Migrationsverkets boenden skulle kunna omfattas av anvisning av bosättning i en kommun, i enlighet med bosättningslagen. I uttalandet framgick att det skulle vara positivt att fler kan omfattas av ett planerat mottagande i kommunerna. Detta tog även statsminister Magdalena Andersson upp i riksdagens partiledardebatt den 12 januari.

Att belasta kommunerna med anvisning i högre grad genom att fler migranter ska anvisas till flera kommuner blir svårt för kommunerna, inte minst gällande bostadsunderlag. Även om en större fördelning skulle bli fallet, skulle genom anvisning tvång gälla för mottagande och enligt uttalandet i flera kommuner än i dag.  

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Anser statsrådet att anvisning fortsatt är ett bra verktyg som fungerar bostadspolitiskt, och om inte, vilka initiativ har statsrådet för avsikt att ta inom sitt ansvarsområde?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:815 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Fi2022/00205 Finansdepartementet Bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:815 av Roger Hedlund (SD)
Bostadsfrågan vid ökad anvisning

Roger Hedlund har frågat mig om jag anser att anvisning fortsatt är ett bra verktyg som fungerar bostadspolitiskt, och om inte, vilka initiativ jag har för avsikt att ta inom mitt ansvarsområde.

Regeringen bedömer att en avveckling av EBO under asyltiden skulle bidra till att minska problemen med segregation och till att öka den enskildes förutsättningar för integration.

En avveckling av EBO innebär att fler kommer att kunna omfattas av ett planerat mottagande efter uppehållstillstånd, enligt lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Lagen syftar bland annat till en jämnare fördelning av ansvaret mellan kommuner. Vid fördelningen av anvisningar enligt bosättningslagen beaktas bland annat kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar och tidigare mottagande. Enligt Riksrevisionens granskning (2021:29) har bosättningslagen haft en positiv påverkan på arbetsmarknadsetableringen för nyanlända som omfattas av anvisning. Bosättningslagen är alltså inte i första hand avsedd som ett bostadspolitiskt verktyg.

Det som däremot har varit ett bostadspolitiskt verktyg är det investeringsstöd till hyresbostäder och bostäder för studerande som nu har avskaffats på Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas initiativ, och som fram till och med december 2021 har beviljats för närmare 52 400 bostäder. Mer än hälften av bostäderna är redan färdigställda. Det stora intresset för investeringsstödet tyder på att byggherrarna bedömer att det fortsatt finns ett behov av – och möjligheter att långsiktigt hyra ut – hyresbostäder med en relativt sett lägre hyra. Att detta fungerande stöd nu avskaffas beräknas få konsekvenser i form av färre nya hyresbostäder och bostäder för studerande i landet framöver.

Den 31 mars redovisar utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning sina förslag. Utredningen ser över ansvarsfördelningen mellan stat och kommun samt ett antal bostadspolitiska verktyg och förväntas lämna flera konkreta förslag. Regeringen ser fram emot att ta del av dessa förslag.

Stockholm den 26 januari 2022

Johan Danielsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.