Långtgående besvär av covid-19

Skriftlig fråga 2021/22:718 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-10
Överlämnad
2022-01-11
Anmäld
2022-01-12
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Finlands familje- och socialminister Krista Kiuru nämnde i fredags att långtidscovid kan komma att bli en kronisk sjukdom i Finland: Det finns ett hot om att Finland kommer att se uppkomsten av den största, eller en av de största, nya grupperna av kroniska sjukdomar, och att inte bara alltför många vuxna kommer att drabbas av en långvarig covid-19, utan i värsta fall även barn.

Vid presskonferensen där Kiuru talade hänvisade hon till en finsk expertpanels sammanfattning av mer än 4 000 internationella studier som visade att en av två vuxna och cirka 2 procent av barnen kan uppleva långvariga symtom kopplade till covid-19.

De finska myndigheterna klassar en sjukdom som kronisk när den anses ha stor påverkan på folkhälsan och samhällsekonomin, exempelvis genom nedsatt arbetsförmåga eller påfrestningar på vården.

Såväl de som lagts in på sjukhus som personer med lindriga eller obefintliga besvär efter att ha smittats kan drabbas av långtidscovid. Vid nämnda presskonferens deltog även ordföranden för den expertpanel som tagit fram siffror för de finska myndigheterna, Risto Roine, professor i neurologi. Roine sade att omkring 20 procent ​, det vill säga var femte smittad, ​ser en långvarig kognitiv försämring. Risken är en ökad förekomst av neurologiska sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons. Därtill kan vi lägga till en ökad risk för en ökad utveckling av exempelvis diabetes.

Finland har i stor kontrast till Sverige vidtagit en rad effektiva åtgärder under denna pandemi, varför man också till skillnad från Sverige har lyckats väldigt väl. Med en befolkning på 5 miljoner har endast drygt 1 600 personer mist livet – en tämligen otrolig siffra mot bakgrund av Sveriges katastrofala siffror med drygt 15 000 dödsoffer.

Att den finska regeringen trots sin lyckade pandemihantering oroas över de långsiktiga konsekvenserna som covid-19 för med sig för merparten som klarar infektionen säger mycket om det ansvarstagande som regeringen tar för sina medborgare. Ett ansvarstagande som helt saknas i Sverige, trots att vi likt våra grannländer har fördelar i form av förhållandevis glesbefolkade områden och välutvecklade samhällen.

Socialminister Lena Hallengren önskas därför svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på uttalandena från sin finska motsvarighet, och tänker ministern ta några initiativ mot bakgrund av den kraftiga smittspridningen av covid-19 och de risker med långtgående besvär för befolkningen som kan uppstå?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:718 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/ 00104 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:718 av Markus Wiechel (SD)
Långtgående besvär av covid-19

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på uttalandena från min finska motsvarighet, och om jag tänker ta några initiativ mot bakgrund av den kraftiga smittspridningen av covid-19 och de risker med långtgående besvär för befolkningen som kan uppstå.

Den 7 december 2021 presenterade regeringen en åtgärdsplan i olika steg för införande av smittskyddsåtgärder. Sedan dess har åtgärder införts enligt åtgärdsplanen. Senast den 12 januari 2021 aviserades ytterligare åtgärder. Syftet är att pressa ner smittspridningen. Vidare fortsätter insatserna för att erbjuda en tredje dos vaccin till 18 år och för att nyvaccinera så många som möjligt av dem som ännu inte tagit någon spruta.

Att ge rehabilitering och stöd till personer med långvariga symptom till följd av covid-19 är en viktig uppgift för hälso- och sjukvården. För att öka kunskapen har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) fått i uppdrag att utvärdera det vetenskapliga stödet för vård, behandling och rehabilitering av patienter med postcovid. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att dels utveckla ett stöd för hur vården kan stödja patienter med postcovid, dels ta fram en processmodell för kommuner och regioners rehabiliteringsinsatser för att upptäcka, bedöma och behandla dessa patienter. Regeringen har även gett Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att kartlägga eventuella regionala skillnader i vården av patienter med postcovid. I uppdraget ingår att analysera hur patienters olika behov tillvaratas och hur regionerna har implementerat de kunskapsstöd som har tagits fram av Socialstyrelsen och SBU.

Allteftersom kunskapen om postcovid ökar kommer hälso- och sjukvården att bli bättre på att diagnosticera och behandla dessa patienter. Regeringen fortsätter att följa frågan för att alla ska få en god och jämlik vård. Regeringen och berörda myndigheter fortsätter också att vidta relevanta åtgärder för att motverka pandemin.

Stockholm den 19 januari 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.