Till innehåll på sidan

Övergångslösning för kommuner som säger ja till vindkraft

Skriftlig fråga 2021/22:1712 av Lorentz Tovatt (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-13
Överlämnad
2022-06-13
Anmäld
2022-06-14
Svarsdatum
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-22
Besvarad
2022-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 7 april 2022 tillsatte regeringen Ulrika Liljeberg som särskild utredare för att stärka kommunernas incitament att tillstyrka vindkraft. Utredningen ska presentera sina slutsatser den 31 mars 2023. Det är mycket positivt att ett sådant arbete nu påbörjats.

I dagsläget är många kommuner kritiska till att bygga ut vindkraften lokalt. Under 2021 stoppades 78 procent av alla planerade vindkraftverk av kommunerna, enligt en sammanställning från Westander Klimat och Energi. Miljöpartiet vill därför införa en lokal elbonus, där staten betalar kommunerna för deras förnybara elproduktion. Syftet med detta är att kompensera de kommuner som redan i dag drar ett större lass än andra för att ge Sverige den el vi behöver för att klara elektrifieringen, men också för att uppmuntra fler kommuner att också i framtiden säga ja till ny förnybar elproduktion.

Miljöpartiets förslag betalar kommunerna 10 miljoner kronor för varje producerad terawattimme förnybar el som redan finns på plats och 30 miljoner kronor för varje producerad terawattimme förnybar el för all elproduktion som tillkommer innan 2030.

Under pressträffen där utredningens direktiv presenterades sa klimat- och miljöminister Annika Strandhäll: En viktig fråga (kommer) också vara hur situationen ska hanteras från nu, fram till dess att incitamentsystemet finns på plats. Här vill jag också vara tydlig. Regeringen kommer göra vad som krävs för att säkra fortsatt utbyggnad av förnybar energi, och vi ser över olika möjligheter för att förebygga en situation där kommuner tills vidare eller i väntan på utredningen avvaktar med att främja vindkraftsetablering.

I mina möten med vindkraftsbolag hör jag att vissa kommuner nu avvaktar med att ge tillstyrkan fram tills incitamentutredningen presenterat sina förslag. Det problem statsrådet uttryckte en vilja att förebygga är på vissa platser redan verklighet.

Risken finns att utvecklingen fortsätter till dess att utredningens kommande förslag genomförts. Det skulle kunna kan innebära att vissa kommuner avvaktar med att ge tillstyrkan till 2024, eller ännu senare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kommuner inte ska avvakta med att ge tillstyrkan till dess att utredningen om kommunala incitament presenterat sina förslag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1712 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/01267 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1712 av Lorentz Tovatt (MP)
Övergångslösning för kommuner som säger ja till vindkraft

Lorentz Tovatt har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att kommuner inte ska avvakta med att ge tillstyrkan till dess att utredningen om kommunala incitament presenterat sina förslag.

Låt mig inleda med att det gläder mig åt att frågeställaren uppskattar regeringens initiativ att tillkalla en utredning om stärkta incitament för utbyggd vindkraft. Bakgrunden är ett förslag i betänkandet En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53), som syftade till att uppnå ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft. Följaktligen presenterades den nya utredningen samtidigt som propositionen Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft (prop. 2021/22:210), som detta betänkande också låg till grund för. Med detta ville regeringen markera att frågorna hänger nära samman.

En ytterligare bakgrund är den elektrifieringsstrategi som regeringen beslutade i februari i år. I denna lyfts acceptansfrågorna fram som viktiga för att få till stånd en tillräckligt snabb klimatomställning genom elektrifiering. I strategin anges behov av initiativ till att utreda och återkomma med förslag på hur kommuner ska kunna ges incitament för utbyggnad av ny vindkraft. Vidare anges att en kommande utredning ska kunna föreslå hur de ekonomiska incitamenten kan stärkas, via statens budget eller från de berörda bolagen.

Frågan om incitament för utbyggd vindkraft, liksom den närliggande frågan om kompensation till dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad, är komplicerad och kräver genomarbetade förslag, inte minst vad gäller den rättsliga regleringen. Den utredning som nu är tillsatt har båda dessa aspekter i sitt uppdrag, och ska enligt sina direktiv lämna nödvändiga författningsförslag. Det är viktigt att utredningen ges möjlighet att göra detta både snabbt och gediget. Jag känner förtroende för att utredaren har såväl den erfarenhet som den kompetens som krävs för detta.

Jag delar emellertid frågeställarens oro över att allt fler kommuner ställer sig kritiska till att medverka till en utbyggd vindkraft. Samtidigt vet vi att det också finns en växande insikt om betydelsen av förnybar elproduktion för att lösa omställningen och rädda klimatet. Sverige behöver mer billig el som kan byggas snabbt, både för konsumenter och för att säkra elen till vår gröna industriella revolution.

Den säkerhetspolitiska oron i vår nära omvärld, till följd av Rysslands invasion av Ukraina, påverkar oss också på detta område. Den har påmint oss alla om betydelsen av att vara självförsörjande på energiområdet för att minska vår sårbarhet. Vi måste på alla nivåer i samhället ta ett gemensamt ansvar för detta, såväl nationellt som på lokal och regional nivå.

Frågeställaren efterlyser att regeringen redan nu skulle skapa incitament för kommuner att medverka till utbyggd vindkraft, och nämner de förslag som Miljöpartiet gått fram med. Detta är vällovligt, men räcker inte. För att uppnå resultat krävs också ett fungerande regelverk, som skapar rätt incitament. Jag är därför övertygad om att det nu är viktigast att ge den tillsatta utredningen tid och möjligheter att ta fram gedigna förslag, som är hållbara över tid. I avvaktan på det har regeringen tagit initiativ vad gäller utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, bl a genom höjd ambitionsnivå inom ramen för havsplanearbetet och uppdrag till berörda myndigheter.

Stockholm den 22 juni 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.