Elskatteavdrag

Skriftlig fråga 2021/22:1451 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-11
Överlämnad
2022-04-12
Anmäld
2022-04-13
Svarsdatum
2022-04-20
Sista svarsdatum
2022-04-20
Besvarad
2022-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Småföretagare har ofta elfakturorna integrerade: privat faktura med företaget, men med olika elmätare. Detta för att på en fastighet göra det enklare för elleverantören att fakturera. 

Min fråga gäller hur skattesänkningen på el tillämpas. Småföretagare med firma på samma fastighet som privatbostaden får en gemensam faktura för dessa men med separerade mätarställningar Kostnaden för mätarna är olika och har olika skattesatser. Mätaren för hushållsel har den högre skattesatsen och företagsmätaren en lägre skatt. 

Nu har det förekommit att man inte ska få skatteåterbäringen för höga elskatter på hushållselen, på grund av att den inte skiljs från företaget då fakturan är integrerad. 

Man tvingas överklaga för att hushållselen ska räknas som just hushållsel. Många kanske inte vet om att det ser ut så här och missar då sin skattelättnad. 

Min fråga till finansminister Mikael Damberg lyder:

 

Avser ministern att verka för att tydliggöra detta på något sätt så att småföretagare inte missar sitt skatteavdrag på privat elkonsumtion?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1451 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1451 av Lotta Olsson (M)
Elskatteavdrag

Lotta Olsson har frågat finansministern om han avser att verka för att tydliggöra att skatteåterbäringen avser höga elskatter på hushållselen så att småföretagare inte missar sitt skatteavdrag på privat elkonsumtion.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag tolkar att Lotta Olssons fråga handlar om elpriskompensationen och hushållens möjlighet att få del av kompensationen.

Elpriskompensationen är så utformad att alla hushåll i Sverige har möjlighet att få del av kompensationen för perioden december 2021 till februari 2022 om man minst har konsumerat 700 kWh för konsumentändamål under minst en av månaderna under perioden. Av förordningen (2022:133) om elpriskompensation framgår att alla hushåll har rätt att få del av kompensationen om hushållet har ett eget abonnemang med ett elnätsföretag och övriga förutsättningar är uppfyllda. Om det uppstår oklarheter om ett hushåll har rätt till kompensationen bör man i första hand vända sig till det elnätsföretag som man har avtal med för att reda ut eventuella oklarheter och få besked om man har rätt till elpriskompensationen.

Det finns även i dag information på regeringens hemsida om vilka förutsättningar som gäller för att kunna ta del av elpriskompensationen.

Stockholm den 20 april 2022


Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.