Till innehåll på sidan

Tidsplan för permanent lag om digitala stämmor

Skriftlig fråga 2021/22:1156 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-24
Överlämnad
2022-02-25
Anmäld
2022-02-28
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I april 2020 började en lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor gälla. Syftet var att underlätta för företag och föreningar att genomföra årsstämmor på ett sådant sätt att risken för att sprida viruset som orsakar covid-19 kunde minskas.

Lagen var tidsbegränsad och slutade att gälla den 31 december 2021 men har nu fått en förlängning på ett år till. Riksdagen har nyligen behandlat lagen om återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor, vilket är bra. Det finns också tydliga fördelar med att permanenta lagen så att digitala stämmor möjliggörs utan tidsbegränsning i lag. Därför är det glädjande att en sådan lagstiftning nu är på gång.

Enligt regeringen pågår arbete med att ta fram förslag till en lag som permanentar möjligheterna till digitala stämmor. I betänkandet 2021/22:CU15 står Regeringen förklarar att det inom Justitiedepartementet pågår ett arbete med att analysera frågan om att införa permanenta regler om bl.a. digitala stämmor.

Detta är något som också förtydligas ytterligare av Ola Möller (S) i debatten då han bland annat anförde citat: Återigen ser vi att det kommer en reservation om saker som regeringen redan gör. samt Men detta är bara ytterligare ett tydligt utspel från de partier som har nämnts tidigare här i kammaren när det gäller den tillkännagivandebingo som pågår. Andra partier här inne förstår ju att detta är på gång, och därför ställer de sig inte bakom tillkännagivandet.

Många företag och föreningar ligger långt framme i sin planering av stämmor och skulle vara behjälpta av att veta om de kan planera för en digital stämma under nästa år eller om denna nu utlovade lagändring beräknas träda i kraft först inför 2024 års stämma. Frågan om tidsplan och när mer exakt lagen kan förväntas träda i kraft hänvisades i debatten till regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ser tidsplanen ut för regeringens arbete med en permanent lag för digitala bolags- och föreningsstämmor, och kan företagen och föreningarna nu planera utifrån att förslaget kommer att vara färdigt innan den tillfälliga lagen upphör?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1156 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:1156 av Mikael Eskilandersson (SD)
Tidsplan för permanent lag om digitala stämmor

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur tidsplanen ser ut för regeringens arbete med en permanent lag för digitala bolags- och föreningsstämmor och om företagen och föreningarna nu kan planera utifrån att förslaget kommer att vara färdigt innan den tillfälliga lagen upphör.

Trots att pandemirestriktionerna nu har lättats kan det finnas behov av att kunna genomföra bolags- och föreningsstämmor på distans även under återstoden av 2022. På förslag av regeringen har därför den tillfälliga regleringen med undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor återinförts från och med den 1 mars.

Frågan om införande av permanenta regler om digitala bolags- och föreningsstämmor berörs i den proposition om återinförande av den tillfälliga regleringen som behandlades av riksdagen för ett par veckor sedan (prop. 2021/22:112). I samband med det lagstiftningsarbetet framhöll flera av de myndigheter och organisationer som yttrade sig över förslaget att införande av permanenta regler bör föregås av en grundlig översyn och en utvärdering av den tillfälliga regleringen.

En permanent reglering aktualiserar flera frågor. Det handlar bland annat om hur detta skulle påverka minoritetsskyddet och enskilda aktieägares och medlemmars möjlighet att agera på bolags- och föreningsstämmor. Innan det kan bli aktuellt att överväga en permanent reglering måste den tillfälliga regleringen utvärderas.

Stockholm den 9 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.