Barns rätt i tvister

Skriftlig fråga 2021/22:1139 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-22
Överlämnad
2022-02-22
Anmäld
2022-02-23
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Barnombudsmannen (BO) tog nyligen upp ett antal förslag för att uppfylla barnets rättigheter vid tvister om vårdnad, boende och umgänge. Detta mot bakgrund av ny rapportering från Jämställdhetsmyndigheten om hur våld och övergrepp beaktas i domar och att barns rättigheter kränks allvarligt vid tvister. Ett av BO:s förslag är att ge barnet ett eget ombud i processen, som enbart för barnets talan.

I rapporteringen tas upp att i 50 procent av bedömningarna tar domstolen inte hänsyn till faran för barnet. Barn upplever stora brister i sina möjligheter att komma till tals och att vara delaktiga i beslut om vårdnad, boende och umgänge. Dessutom upplever många barn att man inte beaktar det som barnen själva berättar.

Detta är mycket allvarligt och pekar på behoven av att stärka barns rättigheter i tvister. Dessa behöver säkras redan tidigt i processer för separationer och vårdnadstvister, redan under familjemedling. Detta genom att få en egen särskild stödperson för att rättsligt skydda och hjälpa barnet. Vi har länge agerat för införandet av en särskild stödperson till barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för införandet av en särskild stödperson till barn, och det redan i ett tidigt skede, i processer som gäller tvist mellan vårdnadshavare om vårdnad, boende eller umgänge? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1139 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00656 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1139 av Mikael Eskilandersson (SD)
Barns rätt i tvister

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag avser att verka för införandet av en särskild stödperson till barn, och det redan i ett tidigt skede, i processer som gäller tvist mellan vårdnadshavare om vårdnad, boende eller umgänge.

Det är angeläget att reglerna om vårdnad, boende och umgänge är utformade för att säkerställa barnets bästa och för att minska risken för att barnet kommer till skada på grund av långvariga konflikter. Det är viktigt att barn känner att de får komma till tals och att vuxna lyssnar på dem. Barn kan också behöva stöd under en vårdnadstvist. Detta kan ske på olika sätt.

I många fall finns en eller båda föräldrarna där som barnets stöd under vårdnadstvisten. Det kan dock också behövas ett direkt stöd till barnet från samhället. Socialnämnden ska verka för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden och har det yttersta ansvaret att ge stöd och skydd till barn och unga som behöver detta.

Regeringen arbetar kontinuerligt med att stärka barnrättsperspektivet i vårdnadstvister. Förra året infördes ny lagstiftning som stärker barnets rätt till information och att komma till tals. Lagstiftningen innebär att fler och yngre barn ges möjlighet att delta i förfarandet. Vidare beslutade regeringen nyligen en lagrådsremiss med förslag om att öka barns rättssäkerhet i internationella familjemål. Förslagen kompletterar den nya Bryssel II-förordningen där det införs en allmän skyldighet för domstolen att låta ett barn uttrycka sina åsikter och att beakta åsikterna i förhållande till barnets ålder och mognad.

Regeringen har även tillsatt en utredning som bl.a. ska överväga hur skyddet för barnet kan stärkas när det uppkommer frågor om umgänge med en förälder som har utövat våld eller gjort sig skyldig till någon annan allvarlig kränkning. Uppdraget ska redovisas i december i år.

Stockholm den 2 mars 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.