Syftet med den militära alliansfriheten

Skriftlig fråga 2021/22:1070 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-11
Överlämnad
2022-02-11
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Under en presskonferens den 24 januari vid Natos högkvarter framhöll utrikesministern att den militära alliansfriheten tjänar Sverige väl eftersom den bidrar till att undvika att Sveriges hamnar i krig.

Föreställningen om att den militära alliansfriheten skulle syfta till att hålla Sverige utanför krig stämmer inte överens med regeringens egen säkerhetspolitiska hållning. Möjligheten att Sverige ska ställa sig neutralt i händelse av att en konflikt bryter ut i vårt eget närområde har avskrivits sedan Sverige blev medlem av Europeiska unionen 1995. Enligt den solidariska säkerhetspolitiken ska Sverige inte förhålla sig passivt om ett angrepp eller en katastrof drabbar ett annat nordiskt land eller ett medlemsland inom EU. Sverige förväntar sig också att andra länder kommer att agera på samma sätt om vi skulle angripas. Sverige ska mot den bakgrunden ha förmågan att ge och ta militärt och civilt stöd.

Det framgår också av riksdagens totalförsvarsbeslut att Sverige oundvikligen blir påverkat om en säkerhetspolitisk kris uppstår i vårt närområde. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte heller uteslutas.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

Vidhåller ministern att syftet med den militära alliansfriheten är att hålla Sverige utanför krig?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1070 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/02216 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1070 av Pål Jonson (M) Syftet med den militära alliansfriheten

Pål Jonson har frågat mig om jag vidhåller att syftet med den militära alliansfriheten är att hålla Sverige utanför krig.

Regeringens säkerhets- och försvarspolitik syftar till att skapa trygghet i Sverige och stabilitet och långsiktig fred i Europa och i vår omvärld.

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Sverige är inte med i någon militär allians. Den militära alliansfriheten ger Sverige handlingsfrihet att i varje given situation agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling samt säkrar Sveriges självständighet i utrikespolitiken. Samtidigt bygger Sverige säkerhet tillsammans med andra. Den solidariska säkerhetspolitiken är grunden för den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Det är ett svenskt intresse att värna och stärka solidaritet inom EU, samt att upprätthålla ett fredligt, stabilt och förutsägbart närområde, förankrat i europeiska och euroatlantiska strukturer. Hot mot freden och vår säkerhet avvärjs bäst i gemenskap och samverkan med andra länder.

Stockholm den 23 februari 2022

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.