Företagsstöd vid höjda drivmedelspriser

Skriftlig fråga 2021/22:1002 av Birger Lahti (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-03
Överlämnad
2022-02-04
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Vid årsskiftet gick dieselpriset över 20 kronor per liter. Priserna innebär stora ansträngningar för många mindre företag som redan ligger på marginalen. Det har till och med rapporterats om att en del nu tänker lägga ned sin verksamhet då kostnaderna för drivmedel blir för stora. Speciellt utsatta är till exempel lantbruksföretag och maskinentreprenörer. På glesbygden är många småföretag och enmansföretag beroende av transport för att kunna driva sin verksamhet.  

Arbetet med att ställa om transportsektorn mot ökad transporteffektivitet och minskade utsläpp måste intensifieras, men i det arbetet måste alla vara med utifrån sina olikartade förutsättningar. Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att staten ska kompensera för en del av glesbygdsbors höjda nota för bensin och diesel. Vi vill att stödet ska riktas för att kompensera glesbygden, där det inte finns något alternativ till bilen. Med det sagt behöver det finnas en plan för hur små företag ska klara drivmedelspriserna och i längden omställningen i stort.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Hur ser stöden till små företag för att hantera de ökade drivmedelspriserna ut, och har ministern planerat ytterligare insatser?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1002 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)


Svar på fråga 2021/22:1002 av Birger Lahti (V)
Företagsstöd vid höjda drivmedelspriser

Birger Lahti har frågat näringsministern hur stöden till små företag för att hantera de ökade drivmedelspriserna ser ut, och om ministern har planerat ytterligare insatser.

Frågan har överlämnats till mig.

Jag har förståelse för att ökade drivmedelspriser påverkar vardagen mer för vissa grupper, och vissa delar av landet. Vissa branscher påverkas också mer än andra. Samtidigt är det ett faktum att vi behöver ställa om för att minska växthusgasutsläppen från transportsektorn. Denna omställning måste ske på ett sätt så att hela Sverige kan vara med på den, även de som är beroende av bilen.

Näringslivet ska ges goda förutsättningar att stärka konkurrenskraften och bidra till omställningen till hållbar utveckling. Förutsättningarna varierar dock mellan olika delar av landet, och därför behöver insatserna ha ett territoriellt perspektiv.

Transportbidraget är ett viktigt instrument för att kompensera företag för långa avstånd till kunder och marknader. Bidraget kan beviljas till företag i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län för kostnadsnackdelar till följd av långa transportavstånd för varor samt stimulera till höjd förädlingsgrad i områdets näringsliv. År 2021 utbetalades 415 miljoner kronor i transportbidrag.

Dessutom beviljades 2021 olika typer av företagsstöd om totalt 772 miljoner kronor. Det handlar om investeringsstöd och främjandestöd, som har till syfte att på olika sätt fungera katalyserande och bidra till genomförandet av strategiska företagssatsningar för en hållbar utveckling och stärkt konkurrenskraft.

Regeringen utvecklar kontinuerligt arbetet med att skapa bättre förutsättningar för ett mångsidigt, konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv med god förmåga till förnyelse i hela landet.

Stockholm den 15 februari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.