Företagare och föräldraförsäkringen

Skriftlig fråga 2020/21:948 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-10
Anmäld
2020-12-11
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

En halv miljon svenska driver i dag företag och finansierar därmed stora delar av socialförsäkringen. Men två av fem företagare med barn i spädbarnsålder har inte varit föräldralediga alls på grund av ett krångligt regelverk.

Regelverket är så pass krångligt att det tvingar företagande föräldrar att välja mellan sitt företagande och sitt föräldraskap. Dagens föräldraförsäkring är därför både orättvis och ojämlik, men skattepengarna som betalas in är jämlikt fördelade på varje lön.

I en återstart av Sverige efter pandemin behöver Sverige fler företagare, inte färre. Och företagare ska inte behöva välja mellan sitt företag och att bilda familj.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för föräldrar som även är företagare?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:948 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på fråga 2020/21:948 av Ann-Sofie Alm (M)
Företagare och föräldraförsäkringen

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta för föräldrar som även är företagare.

Det kan konstateras att kvinnor och män som är företagare, oavsett företagsform, generellt sett tar ut föräldrapenning i något lägre omfattning än anställda. Socialförsäkringen, däribland föräldraförsäkringen, har varit föremål för olika utredningar under de senaste åren och olika reformer som rör företagare har genomförts, exempelvis avseende beräkning av sjukpenninggrundande inkomst i ett uppbyggnadsskede av verksamheten.

I betänkandet Företagare i de sociala trygghetssystemet (SOU 2019:41) och betänkandet Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn, en ny modell för föräldraförsäkringen (2017:101) konstateras att nuvarande regler i föräldraförsäkringen medger en relativt hög grad av flexibilitet för företagare som exempelvis har behov av att upprätthålla viss verksamhet i företaget under föräldraledigheten. Uttag av föräldrapenning kan göras på deltid ned till en åttondels dag, under delar av en vecka eller månad. I det senare betänkandet föreslogs en ny modell för föräldrapenningen. Regelverket förenklas och det föreslås även utökade möjligheter att avstå föräldrapenning till någon annan försäkrad i syfte att öka flexibiliteten i försäkringen ytterligare. Förslagen bereds i regeringskansliet. Båda utredningarna konstaterar att det finns svårigheter att fastställa och förutse egenföretagares inkomster och därmed att fastställa en sjukpenninggrundande inkomst. Regeringen tillsatte därför den 25 juni 2020 en särskild utredare som bland annat ska lämna förslag på hur företagares trygghetssystem kan bli tydligare, enklare och mer förutsägbart. I uppdraget ingår bland annat att utreda hur sjukpenninggrundande inkomst ska fastställas för egenföretagare. Slutbetänkande ska lämnas senast den 15 december 2021.

Den 5 november 2020 fattade regeringen beslut om en översyn av den tillfälliga föräldrapenningen. Utredningen ska bland annat kartlägga och analysera vilka utmaningar som dagens arbetsliv innebär för föräldrars möjligheter att använda tillfällig föräldrapenning. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 maj 2022.

Utöver detta har Försäkringskassan under ett antal år fått i uppdrag att öka kunskapen om föräldraförsäkringens regelverk och myndigheten har även särskilda informationsinsatser riktade till företagare. Detta kan underlätta när företagare planerar sin föräldraledighet och därmed förstärka möjligheterna för både kvinnliga och manliga företagare att förena arbetsliv och familjeliv.

Stockholm den 28 december 2020

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.