Åtgärder i förhållande till Frontex

Skriftlig fråga 2020/21:923 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

New York Times rapporterade nyligen om att en svensk besättning som bistår EU:s gränspolismyndighet Frontex på Medelhavet pressats att inte rapportera om att grekisk kustbevakning olagligen fört tillbaka migranter till Turkiet. Händelsen ska ha ägt rum utanför grekiska Chios i oktober i år. Grekisk kustbevakning ska, i strid med internationell rätt, ha fört tillbaka migranter och sjösatt dem i en båt på turkiskt vatten utan att de fått möjlighet att pröva sina asylskäl.

Avslöjandet i New York Times bygger på dokument som tidningen kommit över och som visar att tjänstemän inom Frontex pressade den svenska besättningen att inte rapportera vidare vad man sett. Enligt New York Times ska svenskarna ändå ha fört uppgifterna vidare och även ha rapporterat om själva påtryckningen. Händelsen utreds av Frontex, men uppgifterna stärker den kritik som tidigare riktats mot myndigheten, att den inte bara känt till utan också varit involverad i försök att hindra människor från att söka asyl. Denna kritik har bland annat lyfts efter att tyska Der Spiegel presenterat bevis för att Grekland systematiskt sätter folk i båtar för att föra dem tillbaka till Turkiet och att Frontex känner till det.

Ett internt dokument från Frontex som tidningen publicerat visar hur Frontex detaljerat dokumenterar när den grekiska kustbevakningen mitt i natten kör ut ett trettiotal migranter till turkiskt vatten, sätter dem i en gummibåt utan motor och kör därifrån. Anklagelserna föranledde ett extrainsatt möte tidigare i november där Frontex lovade att förbättra sitt arbete, dock utan att medge några övertramp. Också den grekiska regeringen förnekar att man bryter mot några lagar och hävdar att man bara utövar sin rätt att skydda sina gränser.

Den svenska besättning som rapporterade övergreppen och de påtryckningar de utsatts för förtjänar stöd. Den svenska regeringen måste tydligt stå på deras sida såväl som på asylrättens och de utsatta asylsökandenas sida.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att Frontex värnar asylrätten i alla delar av sin verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:923 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:923 av Christina Höj Larsen (V)
Åtgärder i förhållande till Frontex

Christina Höj Larsen har frågat justitie- och migrationsministern om han avser att ta några initiativ för att säkerställa att Frontex värnar asylrätten i alla delar av sin verksamhet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

EU:s förordning om den europeiska gräns- och kustbevakningen innehåller ett mycket omfattande regelverk gällande hur den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex, ska värna grundläggande rättigheter, inklusive asylrätten och principen om non-refoulement.

Frontex har en egen ombudsman för grundläggande rättigheter. Ombudsmannen är utsedd av Frontex styrelse, d.v.s. medlemsstaterna och EU-kommissionen, och oberoende i förhållande till övriga anställda. Uppdraget innebär bland annat att övervaka att byrån respekterar de grundläggande rättigheterna och att informera den verkställande direktören om eventuella kränkningar av dessa rättigheter. Detta omfattar även eventuella incidenter, innebärande brott mot internationell rätt eller Frontex uppförandekodex, vilka varje deltagare i en Frontexsamordnad gränskontrolloperation är skyldig att rapportera enligt fastställda procedurer. Direktören ska i sin tur återrapportera till ombudsmannen hur sådana eventuella kränkningar har åtgärdats.

Den reviderade förordningen från 2019 inrättades med aktivt stöd av Sverige, särskilda övervakare av grundläggande rättigheter. Dessa ska fortlöpande bedöma hur de grundläggande rättigheterna respekteras inom Frontex operativa verksamhet, bland annat genom att finnas på plats där insatserna äger rum. Även dessa övervakare är oberoende i utförandet av sina uppgifter.

Frontex bistås av ett rådgivande forum för grundläggande rättigheter, som består av bland annat EU:s byrå för grundläggande rättigheter och FN:s flyktingkommissariat. Det rådgivande forumet ska ges tillgång till all information om respekten för de grundläggande rättigheterna, i vederbörlig tid och på ett ändamålsenligt sätt.

Frontex har även ett oberoende system för klagomål gällande de grundläggande rättigheterna inom all byråns verksamhet. Den som direkt påverkas av personalens agerande eller underlåtenhet att agera i samband med en insats och som anser att de grundläggande rättigheterna kränkts på grund av detta kan lämna in ett skriftligt klagomål till byrån. Dessa klagomål handläggs av ombudsmannen för grundläggande rättigheter, som säkerställer uppföljning genom Frontex eller berörda medlemsstater.

Detta omfattande system för värnande av de grundläggande rättigheterna, med en rad skilda aktörer som kan och ska rapportera om eventuella missförhållanden, bidrar starkt till att sådana upptäcks och åtgärdas.

Som media har rapporterat om, hölls den 10 november ett extrainsatt möte i Frontex styrelse. Där beslutades att tillsätta en arbetsgrupp för att klarlägga den senaste tidens misstänkta pushbacks i Frontexsamordnade operationer i Egeiska havet, men också andra rättsliga och operativa frågor kopplade till Frontex insatser till sjöss. Arbetet har inletts och Sverige tar en aktiv roll även i detta sammanhang.

I likhet med Christina Höj Larsen ser jag allvarligt på eventuella brott mot asylrätten. Det är därför Sverige under förhandlingarna om den ovannämnda EU-förordningen drivit på förstärkningen av skyddet för denna rättighet och genom diskussionerna i Frontex styrelse och dess nyinrättade arbetsgrupp aktivt bidrar till att kasta ljus över händelserna i Egeiska havet. Jag kommer att fortsätta stå upp för värnandet av grundläggande rättigheter, i Frontex verksamhet och i övrigt.

Stockholm den 16 december 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.