Möte om Estonia

Skriftlig fråga 2020/21:873 av Alexandra Anstrell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Turerna kring fartyget Estonia har varit och är många. Estland har uttalat att man vill att dykare ska undersöka Estonias vrak före nästa sommar. Många anhöriga vill också det för att kunna få fler svar på de många obesvarade frågor som finns kring förlisningen. Statsrådet Mikael Damberg ska ha kallat anhöriga till ett möte för att resonera kring dessa frågor. En anhörig som har hört av sig till mig har dock inte blivit inbjuden. 

Därför är min fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur valdes de anhöriga ut som bjöds in till mötet, och kom ni fram till några slutsatser på det möte som hölls?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:873 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på fråga 2020/21:873 av Alexandra Anstrell (M)
Möte om Estonia

Alexandra Anstrell har mot bakgrund av ett möte som jag nyligen hade med en grupp anhöriga och överlevande från Estonias förlisning frågat mig hur de anhöriga som bjöds in till mötet valdes ut och om vi kom fram till några slutsatser på mötet.

Regeringen tar uppgifterna om nyupptäckta hål på M/S Estonias skrov på största allvar och har en nära dialog med Finland och Estland med anledning av det. För närvarande genomför Statens haverikommission tillsammans med haveriutredningsmyndigheterna i Estland och Finland en preliminär bedömning av de nya uppgifterna. Bedömningen syftar till att avgöra om uppgifterna ger anledning till kompletterande undersökningsåtgärder och i så fall vilka slags åtgärder.

I samband med att den preliminära bedömningen inleddes höll Statens haverikommission den 4 november ett möte med de anhöriga och överlevande som myndigheten hade fått kontakt med. Därefter bjöd jag in samma personer till ett digitalt möte den 11 november. Regeringskansliet förvarar inte kontaktuppgifter till anhöriga och överlevande. Ett syfte med mötet var att jag som ansvarigt statsråd skulle ges tillfälle att informera om vad regeringen har gjort hittills med anledning av de nya uppgifterna och hur regeringen ser på frågan i stort.

Några anhöriga som inte fick inbjudan till mötet har hört av sig till Regeringskansliet. Vi har informerat dem om att Statens haverikommission kommer att fortsätta dialogen med de anhöriga och överlevande, och att det därför finns en möjlighet för de som så önskar att lämna kontaktuppgifter till myndigheten.

Regeringen anser att det är av största vikt att samtliga anhöriga och överlevande som så önskar ska kunna få information om och möjlighet att lämna synpunkter på det som kan aktualiseras framöver med anledning av det gemensamma arbete som haveriutredningsmyndigheterna i Estland, Finland och Sverige genomför.

Stockholm den 16 december 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.