Rysk truppnärvaro i främmande länder

Skriftlig fråga 2020/21:830 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-02
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-09
Sista svarsdatum
2020-12-09
Besvarad
2020-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 1 januari 2021 tar Sverige över ordförandeklubban i OSSE. Det innebär naturligtvis att förväntningarna är höga, och vi bör naturligtvis med ödmjukhet ta detta uppdrag på allvar. Uppdraget är ett uttryck för svenskt ansvarstagande för OSSE men också för multilateralism, fred och för upprätthållandet av den europeiska säkerhetsordningen, enligt regeringen själv.

Maia Sandu vann nyligen presidentvalet i Moldavien efter att ha besegrat den ryskstödda sittande presidenten Igor Dodon. Sandu tillträder officiellt som president i december men har redan uttalat sig om den ryska truppnärvaron i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien. Sandu menar av förklarliga skäl att de ryska trupper som för närvarande ockuperar Transnistrien behöver dras tillbaka så att en återförening är möjlig. När nu Moldavien snart kommer att få en västvänlig president, som önskar bygga vidare på relationerna till väst, kan utvecklingen minst sagt bli intressant att följa, samtidigt som det svenska agerandet i egenskap av OSSE-ordförande kan bli avgörande för en positiv utveckling.

Situationen i Moldavien visar på vilken angelägen fråga vi ser beträffande rysk truppnärvaro i främmande länder, däribland i Georgien och inte minst i Ukraina. Det är därför inte konstigt att många önskar besked om vilken effekt det svenska ordförandeskapet kommer att ha på just detta fenomen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad kan vi förvänta oss att ministern gör för att minska rysk truppnärvaro i främmande länder och på så sätt tillgodose regeringarnas vilja i länder som Moldavien och Ukraina?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:830 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:807 av Hans Wallmark (M) Rysslands olagliga militära närvaro i Transnistrien och fråga 2020/21:830 av Markus Wiechel (SD) Rysk truppnärvaro i främmande länder

Hans Wallmark har frågat mig hur jag avser att driva frågan om Transnistrien under det svenska OSSE-ordförandeskapet med beaktande av värnandet av den europeiska säkerhetsordningen. Markus Wiechel har frågat mig vad jag som ordförande i OSSE kan göra för att minska rysk truppnärvaro i främmande länder och på så sätt tillgodose regeringarnas vilja i länder som Moldavien och Ukraina. Jag besvarar frågorna samlat.

Att stärka respekten för den europeiska säkerhetsordningen är en huvudprioritering för vårt ordförandeskap i OSSE nästa år, liksom att bidra till att komma närmare hållbara lösningar av de utdragna konflikterna i OSSE-regionen. Detta måste ske i linje med den europeiska säkerhetsordningen och det breda säkerhetsbegreppet, det vill säga med full respekt för Moldaviens och Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

Konflikten om utbrytarregionen Transnistrien i Moldavien är en av de mest utdragna av dessa konflikter. Fredsförhandlingar sker inom ramen för de så kallade 5+2-samtalen med OSSE-ordförandeskapets särskilda representant som en av medlarna. Målsättningen med samtalen är att ta fram ramverket för en omfattande konfliktlösning baserad på Moldaviens suveränitet och territoriella integritet inom ramen för dess internationellt erkända gränser och med en särskild status för Transnistrien.

Jag kommer som ordförande att stödja den pågående konfliktlösningsprocessen och erbjuda värdskap för samtalen. Några sådana kunde tyvärr inte äga rum under 2020, men vi ska verka för att ett resultatinriktat möte kan hållas så att processen kan röra sig framåt. Vi har redan nu en nära dialog med den särskilda representanten och OSSE:s fältkontor i Chisinau om hur processen kan tas vidare. Eventuella nya eller förändrade OSSE-insatser förutsätter konsensus inom OSSE.

Sverige kommer som ordförande i OSSE också att försöka nå framsteg inom ramen för de åtta förtroendeskapande åtgärder som bland annat ska förbättra levnadsstandarden för boende i och nära Transnistrien. Dessa åtgärder har överenskommits men ännu inte genomförts fullt ut. Små framsteg inom åtgärdspaketet kan bidra till framsteg mot en lösning på den större konflikten.

Den ryska aggressionen i östra Ukraina och den olagliga annekteringen av Krimhalvön är idag den mest tydliga utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen. Att verka för en lösning av den väpnade konflikten kommer att vara högt prioriterat under vårt ordförandeskap. Jag kommer att stödja konfliktlösningsprocessen i Normandieformatet och i framförallt den trilaterala kontaktgruppen, i vilken ordförandeskapets särskilda representant sitter ordförande. Jag kommer att särskilt värna mandatet för OSSE:s särskilda observatörsmission, SMM, så att missionen kan övervaka säkerhetsläget i hela Ukraina och att facilitera dialog mellan parterna i konflikten.

Stockholm den 9 december 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.