Vaccinering av barn

Skriftlig fråga 2020/21:3274 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-17
Överlämnad
2021-06-17
Anmäld
2021-06-18
Svarsdatum
2021-07-01
Sista svarsdatum
2021-07-01
Besvarad
2021-07-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vaccineringen av Sveriges befolkning fortsätter. För varje vecka avancerar regionerna i arbetet och kommer allt längre ned i åldrarna i enlighet med gällande prioriteringsordning för vaccinationskampanjen.

Den 15 juni 2021 gavs besked från utbildningsminister Anna Ekström att skolorna till hösten i regel ska bedriva närundervisning. Detta innebär att skolelever ska komma till skolan och delta i fysisk undervisning.

Detta besked ges samtidigt som det sker en accelererande smittspridning av deltavarianten av coronaviruset. Denna mutation ska enligt Folkhälsomyndigheten sprida sig snabbare än övriga varianter.

Sveriges Radio rapporterade den 16 juni 2021 att deltavarianten dessutom är farligare än övriga varianter. Forskningen som det hänvisas till visar på en dubbelt så hög risk att hamna på sjukhus om man smittas av mutationen jämfört med en annan variant.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare pekat på att de tillgängliga vaccinerna skyddar sämre mot deltavarianten. Vid två givna doser fås ett fullgott skydd, men vid enbart en given dos är skyddet desto sämre jämfört med mot andra varianter.

Regeringen har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner satt målet om att alla över 18 år kommer att ha blivit erbjudna minst en dos vaccin i september.

Den 15 juni 2021 rapporterade Expressen att 0–19-åringar har en högre förekomst av antikroppar än vuxna, något som påvisar en ökande smittspridning bland unga.

Något besked från Folkhälsomyndigheten om vaccinering av barn har ännu inte kommit, trots att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sedan flera veckor tillbaka har rekommenderat ett godkännande med ett sedan tidigare godkänt vaccin. Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare meddelat att de kommer att erbjuda vaccin till 12–15-åringar, något som också Folkhälsomyndigheten ser över nu.

Vi står inför en situation till hösten där ungdomar kommer att återgå till klassrummen, vilket innebär en förhöjd risk för smittspridning. Skulle därtill spridningen domineras av deltavarianten kan vi se ett ökat antal inläggningar på sjukhus till följd av att många enbart kommer att ha fått en dos. Smittspridningen skulle kunna minskas om fler ungdomar vaccineras inför skolstart.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Har ministern och regeringen en beredskap för massvaccinering av barn om en sådan rekommendation kommer från Folkhälsomyndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3274 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:3274 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Vaccinering av barn

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om regeringen har en beredskap för massvaccinering av barn om en sådan rekommendation kommer från Folkhälsomyndigheten.

Den 22 juni meddelade Folkhälsomyndigheten rekommendationer för vaccinering av barn från det år man fyller 16 år samt av barn från 12 år och uppåt med vissa medicinska tillstånd. Regeringen har sedan tidigare tillfört ytterligare medel för att det ska finnas budgetära möjligheter i det fall Folkhälsomyndigheten utökar rekommendationerna om vaccinering mot covid-19.

Enligt överenskommelsen om vaccinering för covid-19 är det regionerna som utför vaccinationerna och således även ansvarar för planeringen av dessa. Regeringen och SKR har slutit en ändringsöverenskommelse som behandlar vaccinering av barn med anledning av förändrade rekommendationer om vaccination av barn. Sedan före starten av vaccinationskampanjen har Folkhälsomyndigheten även haft kontinuerlig kontakt med regionerna om utförandet av vaccinationerna. Den dialogen fortsätter självfallet.

Stockholm den 1 juli 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.