Till innehåll på sidan

Kompetensförsörjning av specialistsjuksköterskor inom intensivvården

Skriftlig fråga 2020/21:3106 av Ulrika Jörgensen (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-06-03
Överlämnad
2021-06-03
Anmäld
2021-06-04
Svarsdatum
2021-06-16
Sista svarsdatum
2021-06-16
Besvarad
2021-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Personal inom den svenska intensivsjukvården har arbetat under en lång tid med tuffa arbetsförhållanden, många utan återhämtning hela pandemin igenom. Tyvärr finns det rapporter som visar att specialistsjuksköterskor nu valt att lämna intensivvården. Redan före pandemin var det brist på intensivspecialistsjuksköterskor, och nu är det än mer akut att hjälpas åt att finna lösningar på både regional och nationell nivå för att säkerställa kompetensförsörjningen av intensivspecialistsjuksköterskor.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att på nationell nivå säkra kompetensförsörjningen av specialistsjuksköterskor inom intensivvården?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3106 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/04846 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3106 av Ulrika Jörgensen (M)
Kompetensförsörjning av specialistsjuksköterskor inom intensivvården

Ulrika Jörgensen har frågat mig hur jag avser att på nationell nivå säkra kompetensförsörjningen av specialistsjuksköterskor inom intensivvården.

Under pandemin har regeringen skjutit till mycket stora summor för att stödja regionerna för att kunna ta in extra personal. Regeringens stöd har bidragit till att regionerna har kunnat genomföra flera insatser för att tillfälligt stärka bemanningen. Därutöver har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att följa och stötta regionernas arbete med att vid behov att låna in personal från varandra.

Det är helt riktigt att Sverige behöver fler specialistsjuksköterskor, även till vardags. Under 2015 inledde därför regeringen en utbyggnad av specialistsjuksköterskeutbildningen. Universitet och högskolor har tillförts resurser motsvarande ytterligare 600 utbildningsplatser per helår. I år har en utbyggnad med ytterligare 5 200 utbildningsplatser inom olika bristyrken inletts. Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård kan omfattas av båda satsningarna. Därutöver genomförs uppdragsutbildning av specialistsjuksköterskor där lärosäten och regioner samarbetar.

Regeringen har sedan 2017 avsatt medel för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att läsa till specialistsjuksköterska med betald utbildning. Regeringen har successivt stärkt satsningen och den uppgår nu till 500 miljoner kronor per år. Sedan 2014 har antalet som blir färdiga specialistsjuksköterskor i anestesi och intensivvård ökat med 24 procent.

Vidare har regeringen från den 1 januari 2020 inrättat ett nationellt vårdkompetensråd som bl.a. ska kartlägga, samordna och effektivisera kompetensförsörjningen av personal inom vården. Rådet arbetar just nu bl.a. med att främja ett ökat samarbete mellan lärosäten i varje sjukvårdsregion om särskilt efterfrågade specialistinriktningar för sjuksköterskor.

Jag ser fram emot att få ta del av rådets arbete, och jag förväntar mig att arbetet ska förbättra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården.

Stockholm den 16 juni 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.