Mäns våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2020/21:2939 av Emma Ahlström Köster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-21
Överlämnad
2021-05-24
Anmäld
2021-05-25
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhälls- och jämställdhetsproblem, med livsöden och berättelser som både berör och upprör. Men de senaste månadernas stora antal händelser där kvinnor farit illa och i de allra värsta fallen bragts om livet visar att vi tyvärr inte har kunnat stävja problematiken.

Ansvarigt statsråd Märta Stenevi och regeringen har nyligen presenterat ett antal lagskärpningar. Det är ett steg i rätt riktning, även om det kommer både sent och är långt ifrån fullständigt, framför allt sett till att regeringen har haft makten sedan 2014.

Nyligen besökte jag ett kvinnojourhem för att samtala med kvinnor som lever i förtryck eller under hot och som satte fingret på stora brister gällande åtgärder och insatser mot hederskulturen, hjälp till självhjälp samt misstänkta och/eller dömda våldsutövares milda straff och i många fall orimliga rättigheter. 

Stadsrådet Stenevi har sagt sig vilja fokusera på förebyggande insatser framför efterfrågade straffskärpningar. Detta på grund av att hon vill undvika straffskärpningar som hon menar inte hindrar brottet att begås.

Kvinnor som lever under hot undrar om det är det enda perspektiv som är relevant vid lagstiftning. Det finns nämligen också ett stort värde i den signal som en straffskärpning sänder ut i samhället och brottsoffrets rätt till upprättelse. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märsta Stenevi:

 

Kommer statsrådet och regeringen att presentera ett heltäckande paket som tar avstamp i offrens påpekande och vädjan om rättvisa, med lagändringar och straffskärpningar som både förebygger våld i nära relationer och tydligt markerar mot förövaren, och när kommer detta i så fall att ske?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2939 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

A2021/01213/JÄM Arbetsmarknadsdepartementet Jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2939 av Emma Ahlström Köster (M)
Mäns våld mot kvinnor

Emma Ahlström Köster har frågat mig om jag kommer att presentera ett heltäckande paket som tar avstamp i offrens påpekande och vädjan om rättvisa, med lagändringar och straffskärpningar som både förebygger våld i nära relationer och tydligt markerar mot förövaren, och när detta i så fall kommer att ske.

Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är prioriterade frågor för regeringen. Regeringen beslutade 2016 om en tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, med ett tillhörande åtgärdsprogram för åren 2017–2020. I enlighet med åtgärdsprogrammet har regeringen stärkt strukturerna för det systematiska arbetet och genomfört ett stort antal åtgärder för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, såväl förebyggande som brottsbekämpande, och för ökat stöd och skydd.

Bland de nyligen beslutade åtgärderna kan nämnas att regeringen i mars 2021 överlämnade propositionen Förebyggande av våld i nära relationer (prop. 2020/21:163) till riksdagen. Förslagen i propositionen innebär att det till socialnämndens uppgifter hör att verka för att personer som utsätter eller har utsatt närstående för våld eller andra övergrepp ska ändra sitt beteende. Det syftar till att förbättra skyddet för våldsutsatta och personer som riskerar att bli utsatta för allvarligt våld av närstående. I propositionen föreslås även en sekretessbrytande bestämmelse för socialtjänsten och hälso- och sjukvården för att uppgifter som rör en enskild eller en närstående till den enskilde ska kunna lämnas till Polismyndigheten i syfte att förebygga att ett allvarligare vålds-, frids- eller sexualbrott begås mot den närstående.

Genom beslut om regleringsbreven för 2021 har regeringen avsatt drygt 240 miljoner kronor för arbetet mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen har även beslutat att Socialstyrelsen får fördela medel till organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtqi-personer och mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld för att de ska kunna möta ökad utsatthet med anledning av utbrottet av covid-19. Utöver det får Socialstyrelsen fördela 100 miljoner kronor till de lokala ideella kvinno- och tjejjourerna under 2021.

Regeringen avser vidare att inom kort besluta en lagrådsremiss med förslag om att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas från fängelse i nio månader till fängelse i ett år och att ett beslut om utvidgat kontaktförbud ska kunna förenas med villkor om elektronisk övervakning som en förstahandsåtgärd, dvs. oavsett om en tidigare överträdelse av ett kontaktförbud har skett eller inte.

Regeringen avser dessutom att i samma lagrådsremiss lämna förslag om att straffet för överträdelser av kontaktförbud ska skärpas samt att väsentlighetskravet avseende kontaktförbud för en gemensam bostad ska tas bort i syfte att öka förutsättningarna att meddela sådana beslut.

Flera åtgärder har alltså vidtagits, men arbetet måste fortsätta.

Statsministern har därför gett mig, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg i uppdrag att intensifiera regeringens arbete och föreslå ytterligare åtgärder i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det pågår nu ett intensivt arbete med det nya åtgärdsprogrammet mot mäns våld mot kvinnor som regeringen tidigare har aviserat.

Regeringen kommer fortsatt att göra det som krävs för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Stockholm den 2 juni 2021

Märta Stenevi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.