Plastfria bärkassar

Skriftlig fråga 2020/21:2856 av Eric Westroth (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-12
Överlämnad
2021-05-12
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen dömt att företaget Gajas plastfria bärkasse ska beskattas med den så kallade plastpåseskatten på 3 kronor plus moms.

Anledning till detta ska enligt uppgift vara att domstolen bedömt att kassen inte är utformad för varaktigt bruk, samt att den ser ut som en plastpåse.

Påsen är godkänd som flergångsbärkasse, det vill säga att den är avsedd för att kunna användas fler än 50 gånger, av forskningsinstitutet RISE, och materialet kassen är tillverkad av är biodolomer, ett material som utvecklats med bidrag från EU:s miljöprogram Life.

Att kassen nu enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska träffas av skatten är en tydlig signal om att lagen om den så kallade plastpåseskatten är felaktigt utformad. Om en kasse inte innehåller plaster och om den av ett oberoende forskningsinstitut är godkänd för flergångsbruk så ska den naturligtvis inte träffas av skatten.

I näringslivet och i företagen är produktutveckling en livsnödvändighet. Förutom att hitta produkter och tjänster som efterfrågas och som marknaden vill ha, så är politiska beslut också en faktor som måste tas hänsyn till i denna process. Dock förutsätter detta att de politiska besluten är så pass tydliga att man också kan förlita sig på vad lagtexten säger och anpassa sina produkter därefter. Detta är ju också lagstiftarens syfte, att man tar fram alternativa och bättre produkter än de som lagstiftaren deklarerat som oönskade. Om det sedan visar sig att lagen kan tolkas på ett sätt som med fog kan ifrågasätta så kommer företagens innovationsvilja att skadas och i förlängningen även Sveriges framskjutna position i omställningsarbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra lagen om skatt på plastbärkassar så att flergångsbärkassar som är plastfria och utvecklade för att vara mindre miljöbelastande än dessa ej heller träffas av skatten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2856 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01944 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2856 av Eric Westroth (SD)
Plastfria bärkassar

Eric Westroth har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förändra lagen om skatt på plastbärkassar så att flergångsbärkassar som är plastfria och utvecklade för att vara mindre miljöbelastande än dessa inte träffas av skatten.

I frågan hänvisas till ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen. I min roll som finansminister kan jag dock inte kommentera ett enskilt fall.

Jag kan däremot konstatera att en förutsättning för skatteplikt enligt lagen om skatt på plastbärkassar är att påsen i mer än försumbar omfattning består av plast. Ingen skillnad görs mellan plast tillverkad av fossil och biobaserad råvara. Ett annat krav för skatteplikt är att påsen inte är avsedd för varaktigt bruk.

Det är en uppgift för Skatteverket och de allmänna förvaltningsdomstolarna att avgöra om de nyssnämnda kraven är uppfyllda. Beskattning förutsätter alltså att en myndighet eller domstol först har gjort denna bedömning.

Stockholm den 19 maj 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.