Skogsreservaten

Skriftlig fråga 2020/21:2687 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-28
Överlämnad
2021-04-28
Anmäld
2021-04-29
Sista svarsdatum
2021-05-05
Svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige är beroende av tillväxten av och avkastningen från våra skogar; det ger vårt land många jobb och stora exportintäkter. I dag uttrycker flera av Sveriges större skogsindustrier en rädsla över att våra skogsråvaror inte kommer att räcka till i framtiden, vilket kan påverka investeringsviljan i Sverige.

När länsstyrelsen avser att bilda ett nytt naturreservat så har man ju ofta en anledning till det, och man vill att detta reservatet ska skötas, bevaras och skyddas på ett speciellt sätt. Det görs för att skydda eller bevara en unik miljö eller för att bevara den biologiska mångfalden i det tänkta reservatet. 

Men det händer ju ibland att skogen eller det avsatta reservatet inte utvecklas som man trodde eller en gång i tiden förutspådde. Efter ett antal år så kanske inte reservatet eller delar av reservatet är lika beskyddandsvärt som det var eller som man trodde det skulle bli.

Bränder och stora angrepp av granbarkborrar kan ju förstöra stora delar av det bevarandevärde reservatet har. Stora ytor i reservatet kan ju bli mindre värda att beskydda som ett reservat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ till att ompröva reservat eller delar av reservat och återföra dessa delar av ett reservat till normal skogsproduktion igen om bevarandevärdet har minskat? 

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2687 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/ 00 915 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2687 av Sten Bergheden (M)
Skogsreservaten

Sten Bergheden har frågat landsbygdsministern om statsrådet avser att ta några initiativ till att ompröva reservat eller delar av reservat och återföra dessa delar av ett reservat till normal skogsproduktion igen om bevarandevärdet har minskat.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En rik biologisk mångfald med ekosystem i balans är en förutsättning för vårt liv här på jorden. Det ökar chanserna för livet på jorden att klara av omfattande förändringar.

Regeringen har prioriterat satsningar på att förstärka den biologiska mångfalden genom satsningar på skydd av värdefull natur och skötsel av skyddade områden, framför allt naturreservat. Anslagen ökade med 1 miljard kronor för 2021.

Jag vill vidare framhålla att skydd av värdefulla naturområden är en viktig del i uppfyllandet av flera av Sveriges miljömål, tillsammans med skogsägares frivilliga avsättningar och miljöhänsyn i skogsbruket. Det är min och regeringens tydliga ambition att skyddsvärda skogar inte ska avverkas utan bevaras, antingen genom formellt skydd eller genom frivilliga avsättningar, samt att miljöhänsynen i skogsbruket ska öka. Skogspolitiken bygger på två jämställda mål: miljömålet och produktionsmålet. Det är möjligt och önskvärt att utveckla bägge dessa delar.

Länsstyrelsen eller kommunen kan besluta om att bilda naturreservat för ett mark- eller vattenområde i syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov av områden för friluftslivet. Ett område som behövs för att skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter får också förklaras som naturreservat.

Till varje naturreservat finns en skötselplan som beskriver de åtgärder som behöver genomföras för att nå syftet med naturreservatet. Om det behöver genomföras skötsel i skogsområden för att uppnå syftet med naturreservatet kan det producera sågtimmer, massaved och flis för marknaden. Föreskrifter för reservat får upphävas om det finns synnerliga skäl och om intrånget i naturvärdet kompenseras i skälig utsträckning på naturreservatet eller på något annat område. Nya föreskrifter ska beslutas om det behövs för att uppnå syftet med reservatet. Det är länsstyrelserna och kommunerna som beslutar om och förvaltar naturreservat. De har befogenheter att vid behov ändra skötselplaner om det behövs på grund av ändrade naturförhållanden för att uppnå syftet med naturreservatet.

Jag avser inte att ta några initiativ så att naturreservat kan omprövas för att återgå till normal skogsproduktion.

Stockholm den 12 maj 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.