Skolans objektivitetsprincip

Skriftlig fråga 2020/21:2646 av Lars Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-23
Överlämnad
2021-04-25
Anmäld
2021-04-27
Svarsdatum
2021-05-05
Sista svarsdatum
2021-05-05
Besvarad
2021-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

De senaste dagarna har en förälder uppmärksammats flitigt i medierna efter att ha ifrågasatt den ideologiska inriktningen på en av hans döttrars lektioner. Föräldern har kritiserats av såväl socialdemokratiska politiker som medier, och hans dotter har fått hotfulla brev skickade hem till sig. Dottern har även mötts av dålig stämning i skolan, vilket påverkat henne och familjen negativt.

Mina egna erfarenheter som förälder speglar denne pappas i mångt och mycket. Jag har vid åtskilliga tillfällen varit i kontakt med lärare, rektorer och annan skolpersonal gällande mina tonårsdöttrars upplevelser vid diskussioner i skolan om politik och val.

Jag har inte lagt mig i den tydliga vänsterlutningen som inramat själva lektionerna eller de uppgifter som mina döttrar fått sig tilldelade, utan har endast poängterat att det är lika bra att fullfölja uppgifterna med betygen i åtanke och att låta lärarna få de svar som är politiskt korrekta och förväntade. Detta på grund av att mina döttrar annars hade riskerat att få sämre betyg och tillrättavisningar. Vittnesmål från andra elever pekar på samma sak – av rädsla för att få sänkta betyg undviker man att uttrycka sina åsikter och tankar.

De fall där jag de facto har lagt mig i har varit strikt politiska.

Ett antal lärare har vid upprepade tillfällen uttryckt ett tydligt ställningstagande mot ett specifikt riksdagsparti, nämligen Sverigedemokraterna.

Vid ett tillfälle under diskussioner om Förintelsen frågades om denna fruktansvärda händelse skulle kunna upprepas i Sverige, och den generella känslan i klassen var att det sannolikt inte kunde göra det, varpå lärarens följdfråga var: Om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister då? Detta upplevdes naturligtvis mycket obehagligt av min dotter, då hennes pappa indirekt utpekades som potentiell nazist. Denna samma lärare hade vid åtskilliga tidigare tillfällen uttryckt sig om Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i negativa ordalag.

På en av min andra dotters lektioner hävdade en pedagog på hennes skola att sverigedemokrater springer omkring och bränner ned flyktingboenden.

Vid dessa tillfällen agerade jag självklart som förälder och tog upp frågan omedelbart med berörda lärare och rektor. Det anser jag absolut att jag borde ha rätten att göra, då dessa två exempel, bland många andra, konkret strider emot objektivitetsprincipen. 

Ovan nämnda exempel har utspelat sig i både kommunal och privat grundskola.

Mot bakgrund av att detta nu uppmärksammas medialt och att många andra exempel kommit upp till ytan i kölvattnet av fallet i Hörby vill jag med objektivitetsprincipen i åtanke fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att försäkra svenska föräldrar och elever att svenska skolor faktiskt förstår och utövar objektivitetsprincipen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2646 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02301 U2021/02302 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2634 av Björn Söder (SD)
Föräldrars möjligheter att lämna synpunkter på undervisningen och fråga 2020/21:2646 av Lars Andersson (SD) Skolans objektivitetsprincip

Björn Söder har frågat mig om jag står fast vid mitt uttalande, eller om jag nu är beredd att vidta åtgärder för att säkerställa att även politiskt aktiva föräldrar ska kunna känna sig trygga i att lämna synpunkter på sina barns undervisning i skolan. Lars Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att försäkra svenska föräldrar och elever att svenska skolor faktiskt förstår och utövar objektivitetsprincipen.

Som framgår av regeringsformen ska alla som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet iaktta saklighet och opartiskhet (1 kap. 9 § ). Denna objektivitetsprincip gäller tjänstemän vid såväl kommunala som fristående skolor som bedriver utbildning enligt skollagen. Vid utförande av sitt arbete får en tjänsteman inte vägledas av den egna politiska åsikten eller liknande. Vidare ställs i läroplanerna krav på att undervisningen ska vara saklig och allsidig.

Av skollagen framgår att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, att det är rektorn som är ansvarig för att leda och samordna det pedagogiska arbetet i skolan och att det är läraren som ansvarar för undervisningen och beslutar om betyg. Det är läroplanen, kursplanerna och ämnesplanerna som styr, och ska styra, utbildningen och undervisningen i grund- och gymnasieskolan.

Enligt 4 kap. 12 § skollagen ska vårdnadshavare för elever i bl.a. grundskolan erbjudas möjlighet till inflytande över utbildningen. Enligt förarbetena till bestämmelsen är det dock även i förhållande till vårdnadshavarna självklart att det är den pedagogiska personalen som utifrån sin profession har ansvaret för hur undervisningen planeras, genomförs och utvärderas tillsammans med barnen och eleverna (se prop. 2009/10:165 s. 313). Skolans uppdrag vad gäller undervisningens innehåll och formerna för samverkan med elevernas vårdnadshavare är tydligt även i läroplanerna. I läroplanen för grundskolan anges att skolan ska samarbeta med elevernas vårdnadshavare så att man tillsammans kan utveckla skolans innehåll och verksamhet. Vidare anges att det är rektorn som pedagogisk ledare och som lärarnas chef, som har ett särskilt ansvar för att utveckla formerna för samarbete mellan skolan och hemmen och att vårdnadshavarna får information om skolans mål och sätt att arbeta och om olika valalternativ. Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. I läroplanen för gymnasieskolan anges att rektorn har ett särskilt ansvar för att vårdnadshavare får insyn i elevernas skolgång.

Lärare som sköter sitt arbete och undervisar professionellt och allsidigt enligt läroplanen ska känna att de har stöd inte bara av rektorer och huvudmän, utan även av vårdnadshavare och resten av samhället. Lärare ska inte behöva anpassa undervisningen efter vårdnadshavares partipolitiska önskemål. Vidare anser jag fortsatt att lärare ska bemötas med respekt för sitt viktiga uppdrag i en skola och inte behöva vara oroliga för påtryckningar när de i sin undervisning tar upp kontroversiella ämnen i enlighet med läroplanen.

Avslutningsvis har jag stort förtroende för att de som arbetar inom skolväsendet utför sina uppgifter på ett sakligt och korrekt sätt. Det är samtidigt ett fortsatt angeläget uppdrag för regeringen att med olika former av insatser stödja skolan i detta arbete.

Stockholm den 5 maj 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.