Till innehåll på sidan

Utbredningen av islamistisk ideologi i utsatta områden

Skriftlig fråga 2020/21:2601 av Dennis Dioukarev (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-20
Överlämnad
2021-04-21
Anmäld
2021-04-22
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Göteborgs kommun publicerade nyligen en lägesanalys som slog fast att salafister verkar öppet för att skapa ett parallellt samhälle med egna normer och värderingar. Salafismen är en renlärig gren inom islam som bokstavstolkar de religiösa texterna. Särskilt tydlig är närvaron av salafistiska grupperingar i förorterna där personer kopplade till miljön försöker påverka boende i hur de ska leva och vad som är tillåtet. Därutöver har Göteborg haft flera uppmärksammade fall med skolor som haft anställda på ledande positioner och som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Fyra år efter det islamistiska terroristdådet på Drottninggatan som krävde fem människoliv finns det i dag 2 000 individer inom den våldsbejakande islamistiska miljön, enligt Säpo.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att stoppa utbredningen av den islamistiska ideologin i svenska förorter​?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2601 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01656 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2601 av Dennis Dioukarev (SD) Utbredningen av islamistisk ideologi i utsatta områden

Dennis Dioukarev har frågat mig vilka åtgärder regeringen har vidtagit för att stoppa utbredningen av den islamistiska ideologin i svenska förorter.

I Sverige lever hundratusentals människor med muslimsk bakgrund. En stor variation av muslimska traditioner, inriktningar och organisationer finns representerade här. Den våldsbejakande islamistiska extremismen utgör en mycket liten minoritet, och den säger lika lite om muslimer i allmänhet som svenska nazister säger om svenskar i allmänhet.

Regeringen har gjort omfattande insatser för att förebygga utvecklingen av våldsbejakande extremism, såväl islamistisk som höger- respektive vänsterinriktad sådan.

Jag vill särskilt nämna de omfattande resursförstärkningarna av Säkerhetspolisen och Polismyndigheten som har medfört att det finns bättre förutsättningar i arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism på nationell, regional och lokal nivå. Lagändringar i offentlighets- och sekretesslagen möjliggör i dag ett effektivare informationsutbyte mellan polis och socialtjänst vid samverkan mot terrorism.

Den lägesanalys som Göteborgs stad har gjort visar dock hur viktigt det är att kommuner tar fram egna lokala lägesbilder. Kommuner som vill ta fram lokala lägesbilder kan få stöd och vägledning från Center mot våldsbejakande extremism. Det finns också möjlighet för kommuner att söka medel från Brå för att utveckla förebyggande insatser enligt förordning (2019:1282) om statsbidrag för förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.

Samtidigt är salafistisk påverkan i lokalsamhället ett förhållandevis nytt forskningsområde och det finns få studier om de salafistiska och våldsbejakande islamistiska extremistmiljöernas aktiviteter i svenska kommuner.

Forskare vid Försvarshögskolan har med finansiering från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomfört en första studie som presenterades 2018. Av rapporten Mellan salafism och salafistisk jihadism – påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället framgår att påverkan kan ta sig uttryck i form av hederskultur, könssegregering, antisemitism och homofobi. I rapporten redogörs också för hur bidragssystem utnyttjas för antidemokratisk verksamhet. I år och nästa år kommer tre ytterligare forskningsprojekt slutföras om informationspåverkan i relation till den salafistiska miljön.

Arbetet med att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism är högt prioriterat. Jag är beredd att vid behov ta initiativ till åtgärder för att kraftfullt och effektivt motverka alla typer av hot mot demokratin.

Stockholm den 28 april 2021

–

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.