Stöd till svensk plastindustri

Skriftlig fråga 2020/21:2404 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-31
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Svarsdatum
2021-04-07
Sista svarsdatum
2021-04-07
Besvarad
2021-04-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials har undertecknad tidigare lyft som exempel i en skriftlig fråga (2020/21:1476), mot bakgrund av hur regeringens bärkasseskatt i många avseenden är kontraproduktiv eller rent av skadlig ur ett miljöperspektiv. Företaget har utvecklat påsar som är nedbrytbara men som ändå måste beskattas. Efter att regeringens påstådda miljöskatt nu ser ut att tvinga företag som detta utomlands ska det upp i rätten, vilket milt uttryckt är sorgligt. Regeringen borde ha agerat långt tidigare, helst innan skatten ens infördes.

Gaia Biomaterials har som bekant utvecklat den så kallade Gaiakassen som nu också har funnits ute på marknaden i ett antal år, och dessa påsar består av ett egenutvecklat material som kallas Biodolomer. Biodolomer tillverkas i företagets svenska fabrik och är en sammansättning av olika förnybara råvaror. För att lyckas med denna stora miljösatsning har man dessutom ingått som projektpartner i EU:s miljöprogram Life, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU. Enligt företagets grundare har EU lagt ned tiotals miljoner i företagets utveckling.

Efter att den djupt kritiserade skatten på plastbärkassar infördes anpassade företaget sina kassar så att de skulle fungera som flergångskassar. De testades hos det statliga forskningsinstitutet RISE och blev dessutom godkända som flergångsbärkassar som kan användas minst 50 gånger.

Inte nog med att företaget luras att trots ett redan gediget miljöengagemang lägga energi och resurser på att anpassa sig efter den nya skatten; de tvingas dessutom genomlida en lång rättsprocess för att över huvud taget kunna fortsätta vara verksamma i Sverige. Vidare blir det mycket konstigt att ett miljöprojekt som får stöd från EU i syfte att utveckla en miljöanpassad produkt sedan straffbeskattas i Sverige.

Enligt Skatterättsnämnden ska påsarna beskattas för att de till sin konstruktion inte skiljer sig från typiska plastkassar. Därmed är det klart att det knappast är någon skillnad på om påsen är gjord av förnybara material eller fossila, vilket tydliggör att det på intet sätt är miljön som regeringen värnar med sin skatt.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur kan ministern motivera att miljövänliga företag som Gaia Biomaterials tvingas flytta sin produktion utomlands till följd av regeringens miljöpolitik, och kan vi förvänta oss att ministern vidtar några åtgärder mot bakgrund av detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2404 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01521 Fi2021/01520 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2404 av Markus Wiechel (SD) Stöd till svensk plastindustri

och fråga 2020/21:2410 av Mats Nordberg (SD) Ändringar rörande platspåseskatten

Markus Wiechel har frågat Per Bolund hur han kan motivera att miljövänliga företag som Gaia Biomaterials tvingas flytta sin produktion utomlands till följd av regeringens miljöpolitik, och om han kan förvänta sig att ministern vidtar några åtgärder mot bakgrund av detta. Frågan ställs mot bakgrund av bl.a. skatten på plastbärkassar och har överlämnats till mig. Mats Nordberg har frågat mig om jag ämnar verka för att snarast ändra regelverket för plastpåseskatten så att skatten differentieras, dels beträffande plastens ursprung (andel fossilt respektive förnybart material), dels beträffande produktens nedbrytbarhet.

Skatten på plastbärkassar bygger på en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna och gäller från och med den 1 maj 2020. Skatten är en del av regeringens arbete för att uppnå Sveriges miljömål och EU:s förbrukningsmål för plastbärkassar.

Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden men skatten på plastbärkassar omfattar påsar som sätts på den svenska marknaden. Kassar som produceras i Sverige och exporteras till andra länder omfattas inte av skatten förutsatt tillverkaren är lagerhållare. Ett företag som producerar produkter som efterfrågas på en marknad utanför Sverige behöver alltså inte flytta till följd av skatten på plastbärkassar.

Som jag tidigare har svarat vid flera tillfällen är en förutsättning för att en bärkasse ska vara skattepliktig att den i mer än försumbar omfattning består av plast. Det saknar betydelse för frågan om skatteplikt om påsen är gjord av förnybar eller återvunnen plastråvara. Detta beror framförallt på att all plast har samma negativa miljöpåverkan som fossil plast vid nedskräpning i naturen, i synnerhet genom spridning av mikroplaster. Även så kallad industriellt och biologiskt nedbrytbar plast sönderdelas till mikroplaster vid nedskräpning.

Stockholm den 7 april 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.