Reglerna för omställningsstöd

Skriftlig fråga 2020/21:2263 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-18
Överlämnad
2021-03-19
Anmäld
2021-03-23
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Av Skatteverkets hemsida framgår att omställningsstödet till följd av coronapandemin för perioden augusti 2020–februari 2021 beräknas på annorlunda sätt än tidigare omställningsstöd. Nämligen att företag som har rätt till stödet kommer att få ersättning på mellan 70 och 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader. Dessa ständiga och helt oförutsägbara ändringar av de olika stödformerna ställer verkligen till det för hårt prövade företagare. De flesta som har orkat driva sina företag i besöksbranschen under den aktuella perioden har utgått från att tidigare regler gäller. Men när de nya perioderna öppnades upp för ansökan fanns en ny parameter med, det som benämns täckningsbidrag. Täckningsbidraget kan i princip sägas vara företagets bruttoresultat minskat med lönekostnaderna. Om de fasta kostnaderna täcks av detta täckningsbidrag kan inget omställningsstöd erhållas. Detta kan vid en första anblick verka rimligt, men det förutsätter att stödet beräknas för en längre sammanhängande period. I synnerhet för branscher med stora säsongsvariationer, vilket är fallet för så gott som hela den extremt hårt drabbade besöksnäringen. Ett täckningsbidrag som överstiger de aktuella månadernas fasta kostnader är en absolut nödvändighet för till exempel en restaurang som normalt sett har 70 procent av sin omsättning i november och december, vilket inte är något ovanligt scenario. Detta krävs för att finansiera tidigare månaders planerade underskott.

De ändrade reglerna för omställningsstödet är ett hårt slag för många företag, av skäl som ovan anförs inte minst inom den hårt pressade besöksnäringen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att kompensera företag som inte kunnat ta del av omställningsstödet på grund av de ändrade reglerna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2263 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/01339 Finans departementet Finan sministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2263 av Boriana Åberg (M)
Reglerna för omställningsstöd

Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att kompensera företag som inte kunnat ta del av omställningsstödet på grund av de ändrade reglerna.

Den 25 februari 2021 trädde förlängningen av omställningsstödet för perioden augusti 2020–februari 2021 i kraft. Förlängningen är en viktig del av de historiskt stora åtgärder som regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna presenterat i syfte att lindra pandemins effekter för jobb och företag.

Som Boriana Åberg påpekat beräknas stödet något annorlunda jämfört med tidigare stödperioder i omställningsstödet. Den ändrade beräkningsmodellen beror på att stödet anpassats till EU-kommissionens tillfälliga ramverk för corona-relaterade stöd. Förändringarna var nödvändiga för att stödet skulle få ett statsstödsgodkännande, vilket krävs för att Sverige ska få ge stödet.

Jag kan konstatera att den nya beräkningsmodellen för vissa enskilda företag kan bli mer förmånlig än den gamla modellen. Till exempel kan ett litet företag med låga marginaler på försäljningen ändå få upp till 90 procent av sina fasta kostnader i stöd trots att omsättningstappet bara är på drygt 30 procent. För andra företag med stora marginaler på försäljningen kan det däremot bli tvärtom. Detta beror på att företag med höga marginaler på försäljningen kan ha möjlighet att finansiera sina fasta kostnader även vid stora omsättningstapp.

Boriana Åberg har i sin fråga specifikt hänvisat till situationen för företag i branscher med säsongsvariationer. Om den nya modellen blir bättre eller sämre för ett säsongsföretag beror till största del på hur stora marginaler företaget har på sin försäljning, inte när på året försäljningen infaller.

Regeringen fortsätter arbetet med att löpande analysera behovet av åtgärder och följer utvecklingen noga.

Stockholm den 31 mars 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.