Åtgärder mot ökad arbetslöshet

Skriftlig fråga 2020/21:2187 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Det har uppnåtts ett nytt negativt rekord för långtidsarbetslösa med 180 000 personer, och ytterligare 100 000 personer riskerar detsamma. Gruppen unga och utrikes födda riskerar nu att hamna ännu längre från arbetsmarknaden och möjligheten till självförsörjning minskar.

Arbetsförmedlingen varnar för att arbetslösheten permanentas på en hög nivå. Arbetslösheten var hög redan innan pandemin, och nu riskerar långtidsarbetslösheten att öka ytterligare.

Moderaterna har föreslagit nystartsjobb och ökade praktikplatser för att minska arbetslösheten, men regeringen har inte kommit med några förslag.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att trycka tillbaka arbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2187 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/00645/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2187 av Åsa Coenraads (M) Åtgärder mot ökad arbetslöshet

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att trycka tillbaka arbetslösheten.

Utbrottet av covid-19 har lett till en global ekonomisk kris och till att arbetslösheten stigit snabbt under 2020, både i Sverige och i andra länder. Regeringen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska konsekvenserna av pandemin. I budgetpropositionen för 2021 tillfördes över 100 miljarder kronor 2021. Tillfälliga åtgärder vidtas för att återstarta ekonomin, samtidigt som långsiktiga reformer ska bidra till att lösa samhällsproblemen.

Satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken uppgår till över 9 miljarder kronor 2021. Förstärkningar i arbetslöshetsförsäkringen under 2020 förlängs till och med 2022. Arbetsförmedlingen förstärks med knappt 1 miljard kronor för att möta den ökade arbetslösheten samt för att säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro och likvärdig service i hela landet. Vidare satsas över 2 miljarder kronor för att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, upphandlade matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb.

Efter budgetpropositionen har regeringen dessutom beslutat att den tillfälliga möjligheten att förlänga den maximala stödtiden för extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb som regeringen införde under 2020 även ska gälla under 2021. Detta är ett led i regeringens ambition att bryta trenden med den ökande långtidsarbetslösheten.

Alltför många arbetslösa saknar den kompetens som behövs för att etablera sig på arbetsmarknaden. Regeringen strävar fortsatt efter att fler arbetslösa med utbildningsbehov väljer att studera. Under 2020 och 2021 har regeringen satsat på fler utbildningsplatser inom yrkesutbildning på komvux, inom yrkeshögskolan, universitet och högskolor samt folkhögskolan. Detta är viktiga satsningar också för att möta de ökade behoven av utbildning för de som har varslats eller på annat sätt drabbats av det osäkra läget på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten ökade markant under 2020 och ligger på en fortsatt hög nivå. Samtidigt är unga en heterogen grupp med olika behov och förutsättningar. Åtgärder bör i första hand riktas mot de ungdomar som riskerar långvarig arbetslöshet. Ungdomar som saknar slutförd gymnasieutbildning löper större risk för långvarig arbetslöshet och bör därför i första hand fullfölja sin gymnasieutbildning.

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att redovisa hur de arbetar för att öka övergångarna till studier eller studiemotiverande insatser bland ungdomar utan avslutad gymnasieutbildning, och hur de samverkar med bland annat kommunerna för att möjliggöra detta. Arbetsförmedlingen ska också redovisa hur de arbetar med övriga arbetsmarknadspolitiska insatser i syfte att ungdomar som riskerar långtidsarbetslöshet ska få jobb eller komma närmare arbetsmarknaden. Regeringen har dessutom gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att fördela upp till 200 miljoner kronor till kommunerna för att stärka deras möjligheter att skapa jobb för ungdomar. Arbetsförmedlingen bör eftersträva att hälften av pengarna fördelas med hänsyn till ungdomar som lever i hushåll med socioekonomiskt låg status.

Regeringen har vidare beslutat att tillfälligt sänka arbetsgivaravgifterna för arbetsgivare som anställer unga som vid årets ingång har fyllt 18 år men inte 23 år. Arbetsgivaravgifterna kommer att vara sänkta till en nivå på 19,73 procent från och med januari 2021 till och med mars 2023. Genom förslaget kan företag som har drabbats hårt ekonomiskt av den pågående pandemin, inte minst företag i hotell- och restaurangbranschen där många unga är anställda, minska sina kostnader och därmed få ett utökat utrymme att anställa unga.

För att förbättra förutsättningarna för nyanlända att komma in snabbare på arbetsmarknaden ska nyanlända kvinnor och män kunna ges möjlighet att delta i ett så kallat intensivår, inom ramen för etableringsprogrammet, från och med den 15 april 2021. Intensivåret innebär att deltagare i upp till ett års tid får ta del av insatser som sker parallellt eller i tät följd med högt tempo. Syftet med intensivåret är att deltagarna ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat intensivår. Insatserna ska utformas utifrån arbetsgivares behov, individens förutsättningar och behov samt utbudet av insatser.

Regeringen kommer fortsatt att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden.

Stockholm den 24 mars 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.