Dumpning av smutsig snö i vattendrag

Skriftlig fråga 2020/21:1814 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-15
Överlämnad
2021-02-15
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

År efter år har vi fått läsa om lastbilar som dumpar smutsig snö i olika vattendrag, däribland i Mälaren som vi kan ta som exempel. I snön som legat på Stockholms gator finns både metaller och stora mängder plastskräp. Till följd av att Stockholms stad i hela 15 års tid har sökt och fått dispens för att göra just detta kan det fortfarande ske, trots att det är olagligt.

Det är inte konstigt att så sker. På Stockholms gator samlas enorma mängder snö, och den måste bort. Problemet är med andra ord att det saknas ett bra sätt att dumpa snön med tillhörande smuts och föroreningar. Att man inte funnit ett sätt att lösa detta på 15 år, i Stockholms fall, är minst sagt skandalöst. Det är således också oerhört märkligt att det miljöpartistiska styret i Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd med gott samvete tillåter detta, samtidigt som man talar sig varm för den ineffektiva – samt i många fall kontraproduktiva – skatten på plastkassar och andra engångsartiklar av plast.

Beslut om dispens för denna miljöförstörande verksamhet hanteras inte på nationell nivå, ej heller de beslut som fattas inom ramen för Stockholms stads verksamhet. Problemet sträcker sig dock längre än att bara innefatta Stockholm. Värnandet av miljön är en nationell angelägenhet.

Mot bakgrund av detta önskas miljö- och klimatminister Per Bolund svara på följande fråga:

 

Vad avser ministern att göra i syfte att förhindra att tonvis med föroreningar, såsom plastavfall, metaller och annat skräp dumpas i våra vattendrag runt om i landet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1814 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

M2021/00342 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1814 av Markus Wiechel (SD)
Dumpning av smutsig snö i vattendrag

Markus Wiechel har med anledning av dumpning av smutsig snö i vattendrag frågat mig vad jag avser att göra i syfte att förhindra att tonvis med föroreningar, såsom plastavfall, metaller och annat skräp dumpas i våra vattendrag runt om i landet.

Miljögifter, plastavfall och annat skräp både på våra stränder och i våra hav och vattendrag är ett stort problem. Regeringen har därför gjort flera stora satsningar de senaste åren för att minska plastavfall och annat skräp i hav och natur, bl.a. genom strandstädningsbidrag. Regeringen har också gjort stora satsningar på sanering av förorenade områden, för att minska spridning av miljögifter till hav och vatten.

Nu ser vi stora mänger snö runt om i Sverige, och Stockholm är inget undantag. Snö som inte läggs som vallar, forslas vanligtvis till uppläggningsplatser. Ibland kommer det mycket snö på kort tid och uppläggningsplatserna räcker inte till. Behovet av att dumpa snö är vanligast i större städer.

Snö som forslas bort med ett fordon är ett avfall enligt definitionen i 15 kap. 1 § miljöbalken eftersom syftet är att göra sig av med den. Dumpning av avfall från land till vattenområden är förbjudet enligt miljöbalken men det finns möjlighet att i enskilda fall söka dispens från förbudet. Dispens får enligt miljöbalken bara ges, om avfallet kan dumpas utan olägenhet för människors hälsa eller miljön. Det är vanligtvis länsstyrelsen som prövar möjligheten att få dispens, vilket också gäller dispensen för Stockholms stad.

Havs- och vattenmyndigheten har regeringens uppdrag att vägleda länsstyrelser och kommuner i frågor om tillsyn och prövning av dumpning. Myndigheten har tagit fram en vägledning för att få en enhetlig tillämpning av regler kring dumpning och dispenser när det gäller dumpning av snö. Enligt vägledningen bör snö i första hand och i så stor utsträckning som möjligt läggas upp på mark i närområdet för smältning. Vid en bedömning av alternativa sätt att hantera snö ska de olika alternativens samlade miljöpåverkan bedömas.

De fall när dumpning av snö i vatten kan accepteras enligt Havs- och vattenmyndigheten är när de snöuppläggningsplatser som finns lokalt inte räcker till och snön därför måste forslas bort. Det kan också finnas vissa verksamheter som inte har möjlighet att ha snöuppläggningsplatser inom sin fastighet eller i närområdet. I de fall då det inte är miljömässigt rimligt med långväga transporter som innebär utsläpp till luft, jämfört med en nära dumpning av snö kan det alltså bli aktuellt med dispens. Men den som söker dispens ska kunna visa att dumpningen av snön kan ske utan att människors hälsa och miljön riskerar att skadas.

Beslut om dispens för dumpning av snö i vatten är förknippat med flera villkor. Den som söker dispens åläggs också att ha ett kontrollprogram för att minimera mängden snö som hamnar i vattnet. Kontrollen bör enligt vägledningen från Havs- och vattenmyndigheten även omfatta bl.a. provtagning av smält snö och kontroll av recipient. Tillsynsmyndigheten ska följa upp att kontrollen utförs. Det är viktigt att se till att det som dumpas inte förstör vattenmiljön.

Stockholm den 24 februari 2021

Per Bolund

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.